1. Anasayfa
  2. Genel

TÜKİYE’DE SADECE KONYA’DA YETİŞİYOR!

Konya'nın yüksek kalkerli taşlık yamaçlarında yetişen Koraş Keteni (Linum ciliatum Hayek) Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından bu endemik bitkinin sadece Konya’da yetiştiği açıklandı.

TÜKİYE’DE SADECE KONYA’DA YETİŞİYOR!

Konya DKMP Müdürlüğü, sosyal medya hesapları üzerinden her hafta bir endemik bitkiyi tanıtıyor. Paylaşılan endemik bitliler arasında bu haftaki Koraş Keteni bitkisi, Türkiye’de sadece Konya’da yetişmesiyle dikkat çekti. İlk keşif 1912 yılında Konya’nın kalkerli taşlık yamaçlarında 1600 m yükseklikte bulunduğu gözlemlenirken, bilim insanı Heyek’in Dünyaya tanımlamasıyla bu bitkinin endemik olduğu anlaşıldı. Endemik, sınırlı yayılışa sahip bitki gruplarını ifade etmektedir. 

2021 yılında da Konya’nın eski ilçesi olan Karaman ilinde bulunduğu gözlemlendi. Ancak yapılan araştırmalara göre yetişmek anlamında sadece Konya ilinin yüksek kalkerli taşlık yamaçlarında olduğu keşfedildi.

Türkiye’nin sadece Konya ilinin alt bölgelerinde yayılım gösteren bu endemik bitki, Ketengiller (Linaceae) familyasına aittir. Bilimsel adı Linum ciliatum Hayek olan tür, Yunanca’da “keten bitkisi” anlamına gelen Linum kelimesinden türetilmiştir. Tür adı epitetinde yer alan “Hayek” kısaltması ise bitkiyi 1914 yılında bilim dünyasına tanımlayan bilim insanı August von Hayek’i (1871-1928) işaret ediyor.

Koraş Keteni, Temmuz ve Ağustos aylarında kapsül oluşturarak tohum üretir. Bu bitki, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğini koruma açısından büyük önem taşımaktadır.

Sahra YILMAZ

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
16945057071161497123

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.