1. Anasayfa
  2. Bilim

Metaverse Nedir?

''Metaverse'' Kavramı nedir ve geleceğimiz için bizlere neler sunuyor ? Hepsi bu yazıda sizlerle...

Metaverse Nedir?

Son zamanlarda sıkça duyduğumuz ”Metaverse” kavramı nedir?

Yunan kökenli bir kelime olan ‘’meta (ötesi-sonrası), Batı dillerinde ise ’’universe (evren)’’ anlamına gelmektedir. Meta-Universe’ün kısaltması olan Metaverse ‘’evren ötesi-evrenin sonrası’’ anlamına gelir.

İnternetin bir sonraki adımı olarak anılan bu kavram ilk olarak bir bilim kurgu kitabı olan; Yazar Neal Stephenson’ın ‘’Snow Crash’’(1992) kitabında söz edildi. Teknolojinin gelişmesi ile beraber hayatımızın bir parçası olarak görülmeye başlandı bile. Dijital ve gerçekliği artırılmış bir evrende hareket edebilecek, konuşacak, alışveriş yapabilecek, iş yerleri açıp büyütebileceğiz. Bunun yanında konserlerde eğlenip, sergile katılabilecek, toplantılarımızı  ve  dahası birçok eylemi Meta dünyada yaşayabileceğiz.

Teknoloji devleri bu alanda yeni gelecek olarak baktıkları bu Metaverse dünyasında yerlerini almaya başladılar. Bu geleceğe önderlik etmek isteyen Facebook adını ‘’Meta’’ olarak değiştirmekle kalmayıp 5 milyar dolar yatırım yaptı. Risk sermaye şirketi Epyllion Industries’in yöneticisi ve ortağı olan Matthew Ball sitesinde yazdığı bir makalede, ‘’Şu anda bir sonraki internetin zirve noktasındayız.’’ diyerek bu evrenin bizler için ne kadar önemli olduğunun altını çizdi.

Bununla da kalmayarak bu evrende, ikinci el ürünler satabilecek hatta arsa satışları bile yapabileceğiz. Türkiye’de şimdiden toplam 30 bin arsa satıldı. Arsaların metrekaresi 4-8 bin dolardan başlayan fiyatlarla satılıyor. İstanbul’da köprü, camii, saray, stadyum gibi gerçek hayatta da rağbet gören yerler burada çoktan tükendi. Bu satışların para birimi de kripto paraların ta kendisi. Arsaların satış platformları popülerliğine göre değişmekte. İşlek olan bir yerde arsanın fiyatı 5 milyon dolara kadar yükseliş gösterebiliyor.

Bu yeni evrenin bize sundukları ile gerçeklik algımızın ve hayatımızın tamamen değişeceği şüphe götürmez bir gerçek haline geldi.

 

Dilara Köksal

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.