Türkiye’de 2016 yılında hizmete giren şehir hastaneleri, sağlık alanında büyük bir dönüşümün simgesi haline geldi. Bugün sayısı 25’e ulaşan bu modern sağlık kompleksleri, 8 yılda yaklaşık 306 milyon muayene ve 9 milyon ameliyat gerçekleştirdi. 2027 yılına kadar ise şehir hastanesi sayısının 36’ya çıkarılması hedefleniyor.
Şehir hastaneleri, Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu nitelikli ve uluslararası standartlara sahip sağlık hizmeti sunmak amacıyla hayata geçirildi. Halen inşası devam eden 11 şehir hastanesinden 3’ünün 2025’te, 4’ünün 2026’da ve kalan 4’ünün 2027’de tamamlanması planlanıyor. Ayrıca, yapımına başlanacak 3 yeni şehir hastanesi için ihale hazırlıkları sürüyor. Bu hastanelerin ihaleleri 2025’in başında yapılacak ve 2028’de hizmete açılması hedefleniyor.
İlk şehir hastanesi, 2011 yılında Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle Yozgat’ta ihale edildi. Temeli 20 Ağustos 2013’te atılan hastane, yalnızca 18 ayda tamamlanarak 16 Ocak 2016’da dönemin Başbakanı Binali Yıldırım tarafından hizmete açıldı.
Hastaların konforuna öncelik veren şehir hastaneleri, modern ekipmanları, geniş kapasiteleri ve yüksek hizmet standartlarıyla sağlık hizmetlerinde fark yaratıyor. Yatak kapasiteleri de her geçen yıl artırılarak daha fazla hastaya hizmet sunulması sağlanıyor.
Şehir hastanelerinin başarısını vurgulayan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, “Bu program, 10 yıl içerisinde büyük bir başarı gösterdi. Vatandaşlarımızın sağlıktan memnuniyeti yüzde 39’dan yüzde 75’e ulaştı. Anne ve bebek ölümlerinde ciddi azalmalar oldu.” ifadelerini kullandı.
Şehir hastaneleri, yalnızca sağlık alanında değil, Türkiye’nin kalkınma vizyonunun bir parçası olarak da önemli bir yere sahip. Gelecekte daha fazla kişiye şifa dağıtması beklenen bu projeler, sağlık hizmetlerinde Türkiye’nin geldiği noktayı gözler önüne seriyor.
A.Selin Üçbaş