1. Anasayfa
  2. Bilim

NASA’DAN UZAYA 4K VİDEO KÖPRÜSÜ

NASA, uzay keşiflerinde bir ilke daha imza atarak, Dünya'dan Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) ilk kez 4K kalitede canlı video aktarımı gerçekleştirdi. Bu devrim niteliğindeki gelişme, gelecekteki Ay görevleri olan Artemis misyonlarında astronotların Ay yüzeyinden gerçek zamanlı görüntülerini Dünya'ya ulaştırmayı hedefliyor.

NASA’DAN UZAYA 4K VİDEO KÖPRÜSÜ

NASA, uzaydaki iletişimde geleneksel olarak radyo dalgalarını kullanıyor. Ancak, lazer iletişimi, kızılötesi ışığı kullanarak bilgi aktarımını radyo dalgalarına göre 10 ila 100 kat daha hızlı gerçekleştiriyor. Bu sayede, yüksek çözünürlüklü video ve büyük veri paketleri çok daha kısa sürede gönderilebiliyor.

NASA Glenn Araştırma Merkezi mühendisleri, Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı ve NASA’nın Küçük İşletme İnovasyon Araştırma programı ile ortaklaşa yürüttükleri bir proje kapsamında, taşınabilir bir lazer terminalini bir uçağa entegre etti. Uçak, Erie Gölü üzerinde uçarken, yüksek hızlı lazer bağlantısıyla verileri Dünya’daki çeşitli istasyonlara ve nihayetinde ISS’deki ILLUMA-T yüküne iletti.

NASA’nın geliştirdiği Yüksek Hızlı Gecikme Toleranslı Ağ (HDTN) sistemi, sinyalin atmosferdeki bozulmalara karşı daha dayanıklı olmasını sağlayarak, bulutlu havalarda bile kesintisiz iletişimi mümkün kılıyor.

Bu başarılı deney, yüksek hızlı lazer iletişimini olgunlaştırdığını gösteriyor. Gelecekte, astronotların Ay yüzeyinden gönderdiği 4K kalitedeki canlı görüntüler, Dünya’daki milyonlarca insan tarafından izlenebilecek. Bu sayede, uzay keşifleri daha erişilebilir hale gelecek ve insanların uzaya olan ilgisini artıracaktır.

NASA’nın bu başarısı, uzay iletişiminde yeni bir çığır açarak, gelecekteki uzay görevleri için daha hızlı, daha güvenilir ve daha yüksek kapasiteli iletişim sistemlerinin yolunu açıyor.

Emir Can Turanoğlu 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.