1. Anasayfa
  2. Genel

ENGELLİ VATANDAŞLARA E-DEVLET ÜZERİNDEN 234 BİN 588 KİMLİK KARTI VERİLDİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak amacıyla e-Devlet üzerinden engelli kimlik kartı başvurusu hizmetini Ağustos 2021'de başlattı. Bu hizmetten bugüne kadar 234 bin 588 kişi yararlanarak engelli kimlik kartını aldı.

ENGELLİ VATANDAŞLARA E-DEVLET ÜZERİNDEN 234 BİN 588 KİMLİK KARTI VERİLDİ

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 1998 yılından beri yüzde 40 ve üzeri engelli raporu olan vatandaşlara engelli kimlik kartı veriliyor. Bu kart, engelli veri tabanı oluşturulması ve engellilere tanınan hak ve hizmetlerden yararlanma amacıyla kullanılıyor. Engelli vatandaşlar, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine müracaat ederek aldıkları engelli kimlik kartı başvurularını, 28 Ağustos 2021’den itibaren e-Devlet üzerinden de yapabiliyor. Bugüne kadar 234 bin 588 kişi e-Devlet’ten başvuru yaparak engelli kimlik kartına sahip oldu. Halen 4 kişinin başvuru süreci devam ediyor.

BAŞVURU SÜRECİ NASIL İLERLİYOR?

Engelli kimlik kartına başvurmak isteyen vatandaşlar, https://www.turkiye.gov.tr/ashb-engelliler-icin-kimlik-karti-basvurusu

 linkinden başvuruda bulunabiliyor. Başvuru sırasında kişilerin fotoğraf, vatandaşlık kimliği ve posta adresi bilgileri MERNİS paylaşım ağından, engelli sağlık kurulu raporu ise Sağlık Bilgi Sistemi (SBS) paylaşım ağından sağlanarak dijital ortamda başvuru sahiplerine engelli kimlik kartı düzenleniyor. Düzenlenen kimlik kartı, kişilerin müracaat esnasında beyan ettikleri ya da MERNİS’te kayıtlı adreslerine 15 iş günü içerisinde gönderiliyor.

Engelli bireyler, ikamet ettikleri ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne 2 fotoğraf, nüfus cüzdanı ve engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneğiyle müracaat ederek de engelli kimlik kartına sahip olabiliyor. Bu kapsamda, 1998 yılından bugüne kadar 1 milyon 137 bin 309 vatandaşa engelli kimlik kartı verildi.

ENGELLİ KİMLİK KARTININ SAĞLADIĞI HAKLAR

Engelli kimlik kartı sahibi olan vatandaşlar, toplu taşıma araçlarında ücretsiz seyahat hakkından yararlanabiliyor. Tüm resmi ve özel halk otobüsleri, deniz ulaşım araçları ve TCDD bünyesindeki trenlerden ücretsiz faydalanabiliyorlar. Ayrıca Türk Hava Yollarının tüm iç hat uçuşlarında yüzde 20 ve Türkiye çıkışlı dış hat uçuşlarında yüzde 25 indirim sağlanıyor. Engelli kimlik kartı ve engelli olduğunu gösterir sağlık kurulu raporuyla belediyeye müracaat eden engelli bireyler, 200 metrekareden küçük tek konutu olması halinde emlak vergisinden muaf tutuluyor. Ayrıca, eğitim, meslek ve günlük yaşam için özel olarak üretilmiş araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının temininde Katma Değer Vergisi (KDV) alınmıyor. Engelliler, müze ve ören yerleri, milli parklar, tabiatı koruma alanları ve tabiat parklarını ücretsiz ziyaret edebiliyor ve devlet tiyatrolarından ücretsiz yararlanabiliyor. GSM operatörleri tarafından engelli kişilere özel tarifeler uygulanıyor. TOKİ projelerinde planlanan konut sayısının yüzde 5’i engelli vatandaşlar için ayrılıyor. Engelli vatandaşlar kimlik fotokopisi ve engelli sağlık kurulu raporuyla başvuru yapabiliyor ve konutların hak sahipleri kurayla belirleniyor.

Fatma Tecirli

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.