1. Anasayfa
  2. Genel

YEME BOZUKLUKLARI SAĞLIK iÇiN BiR TEHDiT!

YEME BOZUKLUKLARI  SAĞLIK iÇiN BiR TEHDiT!

Yeme bozuklukları, toplumun ciddi sağlık sorunlarından biri olarak günümüzde de artmış olan bir problemdir. Bu bozukluklar arasında kaçıngan/kısıtlı yiyecek alım bozukluğu (KKYAB), anoreksiya nevroza, bulimia nevroza, pika, geri çıkarma bozukluğu, tıkınırcasına yeme bozukluğu gibi durumlar vardır ve bunlar sadece fizyolojik değil ciddi birer psikolojik rahatsızlıktır. Yeme bozukluklarını dönem dönem oluşan sorunlardan dolayı insan hayatındaki iştah kaybı ile karıştırmamak gereklidir. 

Sadece bedeni değil psikolojiyi de derinden etkileyen bu durumların belirtilerini analiz etmek de önemlidir. Analiz için en önemli şeylerden biri kişinin beslenme düzeninde oluşan dengesizlikleri fark etmesidir. Örneğin KKYAB; yiyeceklere ilgisiz kalma ve duygusal anlam yükleme durumlarından ortaya çıkan bir problemdir. Yiyeceği reddetme isteği üzerine enerji ihtiyacının giderilememesinden kaynaklanır. Pika bozukluğu; başka psikolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bir doktor muayenesi gerektirir. Yiyecek değeri taşımayan beton, toprak, kağıt gibi malzemelerin yenmesinden kaynaklıdır. Geri çıkarma bozukluğu; başka bir sindirim problemine bağlı olmadan en az bir ay boyunca yenilen yiyeceklerin istifra edilmesiyle bağlıdır. Tıkınırcasına yeme bozukluğu; belirli bir süre içinde normal kişinin yiyebileceğinden daha fazla yeme durumudur. Bunun teşhisinin konulabilmesi için ortalama 3 ay içinde haftada 1 kere tekrarlanması gereken durumlar gerektirir. Bu tür yeme bozukluğu davranışları daha çok bilinçlendirilmelidir. Kişi çevresindekileri, sevdiklerini ve kendisini gözlemleyerek erken tanım konusunda yardımcı olunmalıdır. Gözlemler sayesinde en kısa sürede klinikte tedavi olarak bu sağlık sorunu en aza indirilmiş olunur.

Günümüzde de yaygın olan ve kişinin her alanında sorun oluşturan bu yeme bozuklularının tedavisi için öncelikli olarak fizyolojisine bakılır. İlk olarak vücutta oluşmuş/oluşabilecek organ hasarı ve herhangi bir fiziksel sorunlar tedavi edilir. Ancak anoreksiya nevroza, bulimia nevroza ve pika gibi ciddi psikolojik rahatsızlık olan bu bozukluklar muhakkak bir psikiyatri kliniği tarafından destek alınarak çözülmesi gereklidir. Çünkü bunlar hem fiziksel hem de ruhsal bir problem olduğu için çok ciddi bir sağlık sorunudur. Kişinin hayatını daha konforlu bir alana çevirmek için bu tip bozuklukların, çeşitli terapistler dahilinde desteklenerek ortak tedavi edilmesi gerekmektedir. Yeme bozukluğu sanıldığı gibi kolay bir sorun değildir. Altında yatan birçok sorunlar olabilmektedir. Herkes öncelikle kendisini ve daha sonra çevresindekileri gözlemlemelidir. Etrafında bu belirtileri görüldüyse eğer dikkate alarak daha bilinçli ve sağlıklı yaşam oluşturulmalıdır. Sahra YILMAZ

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 5
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.