1. Anasayfa
  2. Genel

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ EBELİK BÖLÜMÜ

Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü dört yıllık lisans programı olup, öğrencilerinin profesyonel bir ebe olarak yetişmeleri için eğitim ve öğretim vermektedir. Sayısal puan türü ile kız öğrencilerin tercih edebileceği bir alandır.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ EBELİK BÖLÜMÜ

Ebeler, doğum sürecinde anne ve bebeğin sağlığının korunması ve ailenin yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde önemli bir rol oynayan sağlık personelidir. Gebelik öncesi ve gebelik sürecini izleme, anne ve baba adayına doğuma hazırlık eğitimi düzenleme, yüksek riskli gebeleri doktorlara ve diğer tıp uzmanlarına sevk etme, normal doğumu yönetme, doğum esnasındaki cerrahi dikişten, ilaç ve enjeksiyon uygulamadan sorumlu olma, doğumda bebeğin ve annenin durumunu izleme, bebeğin günlük bakımında ebeveynlere danışmanlık yapma, 0-6 yaş çocuk takiplerini yapma gibi geniş bir görev yelpazesine sahiptirler.

Ebeler, toplum içerisinde genellikle sadece annenin yardımcısı olarak görülür. Ancak ebelik, aile ve toplum sağlığı içinde önemli bir meslek türüdür. Ebelik mesleğini tercih edecek insanların empati sahibi olma, iletişim becerisi olma, soğukkanlı olma, hızlı ve pratik karar verebilme, herkese eşit bir şekilde davranma ve diğer sağlık personelleriyle uyum içinde çalışabilme yeteneğine sahip olmaları gerekmektedir.

Ebe olabilmek için 4 yıllık lisans eğitimini ve kriter defterini tamamlamak gerekmektedir. Lisans eğitimi boyunca ilk yılda temel giriş dersleri, ikinci sınıfta doğum öncesine dair dersler, üçüncü sınıfta doğuma yönelik dersler alınırken son sene klinik uygulamalar üzerinde uzmanlaşıp intörn ebe olunur. Birinci sınıfın ikinci döneminden itibaren hastanelerde ya da Aile Sağlığı Merkezleri’nde staja çıkılmaya başlanır.

Ebelik bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisans yapılarak uzman ebeliğe yükseltilebileceği gibi KPSS ile Aile Sağlığı Merkezleri’nde (doktorla anlaşarak), Toplum Sağlığı Merkezleri’nde, hastanelerde, Sağlık Evleri’nde, İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde çalışılabilir. Özel sağlık kabini açıp işletilebilir, online danışmanlık verilebilir.

Ebelerin çalışma saatleri, görev yaptıkları kurumun türüne göre değişiklik göstermektedir. 1. basamak sağlık hizmetlerinde (ASM, TSM, sağlık evi) sabah 8 akşam 17 saatleri arasında çalışırken, 2 ve 3. basamak sağlık hizmetlerinde (Hastane) nöbet sistemiyle çalışabilmektedirler.

Ebeliğin olumlu yönleri arasında iş bulma imkanının fazla olması, ortalama atama puanının düşük olması, mesleki tatmin duygusunun yüksek olması gibi faktörler sayılabilir. Ancak mesleğin olumsuz yönleri arasında personel sayısının eksikliği, hastanede oluşan yoğun tempo ve nöbetler gibi faktörler sayılabilir.

Sonuç olarak, ebeler, aile ve toplum sağlığının korunmasında önemli bir rol oynayan, sorumluluk sahibi ve özverili sağlık personelidir. Tuğba KARAAĞAÇLI

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 12
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 1
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.