1. Anasayfa
  2. Kültür

GERÇEK BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ:DANGAL

GERÇEK BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ:DANGAL

Filmin yönetmen koltuğunda Hindistan doğumlu ve Hindistan’da büyük ün yapan Nitesh Tiwari oturuyor. Başroldeki Aamir Khan aynı zamanda filmin yapımcılığını da üstleniyor. Dangal, Hindistan’da 2016 yılında vizyona girmiş ve büyük gişe başarısı yakalamıştır.

Film Haryana’da yaşayan amatör güreşçinin gerçek hayat hikayesine dayanıyor. Film, Haryana’daki cinsiyet oranını ve kadınların çocuk yaşta evliliklerini de ele alıyor. Bu hikâyenin temelinde ise kadın gücünü vurguluyor. Filmde baba rolünü oynayan Mahavir bütün bu engellere ve sosyal normlara karşı gelerek kızları Geeta ve Babita’yı güreşçi olmaları için eğitiyor. Kızlarına koçluk yapan Mahavir gençliğinde güreş yapmış ve Hindistan’da madalyalar kazanmıştır. Fakat yeterli eğitimi olmadığı için ülkesi adına yarışamamıştır Mahavir’in içinde bir ukde olarak kalmıştır. Tek hayali bir erkek çocuğunun olması ve gerçekleştiremediği hayalini erkek çocuğuyla gerçekleştirebilmektir. Fakat Bir türlü erkek evladı olmaz. Ama hayallerini gerçekleştirmekten vazgeçmez bütün baskılara aldırmadan kızlarına güreş eğitimi vermeye başlar. Hayali olan madalyaları kızlarının getirmesi için vazgeçmeyip yoğun eğitim dönemi geçirirler. Bu dönemde çevre baskıları artmaya devam eder. Toplum, kadın güreşçi olmaması gerektiğini ve bunun bir günah olduğu algısındadır. Geeta ve Babita okulda arkadaşları tarafından dalga konusu olur.

Köylüler tarafından kızlarının saçını erkek gibi kestiği için “İnsan evladına bunu yapar mı sen nasıl bir vicdansızsın” diyerek Mahavir’e tepki gösterir. Fakat Mahavir kızlarının güreşçi olmaları için ne yapılması gerekiyorsa onu yapıyordur. Bu durumdan sadece köylüler değil anneleri de şikayetçidir. Bir zaman sonra artık kızlarda babasının onlara kötülük ettiğin düşünmeye başlarlar. Aradan belli bir zaman geçer ve Mahavir kızlarına yarın güneş müsabakalarına katılacaklarını söyler. Güreş müsabakası kayıtlarında kızının kaydını yapacak adamlar “Kız mı güreştireceksin? Yemek pişirme yarışması olursa Bayan Geeta’ya haber veririz.” diyerek alay ederler. Bu zorlu süreç ve baskıya rağmen kararlarından dönmeyen Mahavir ve Geeta emeklerinin karşılığını almıştır. Zaman geçtikçe Geeta derecesine derece madalyasına madalya katmıştır.

İleri düzey idman yapmak için Ulusal Spor Akademisi’ne gitmek isteyen Geeta’yı babası her zaman olduğu gibi yine destekler ve götürür. Ancak Geeta zamanla disiplinini ve babasının ona katmış olduğu kazanma arzusunu yitirir ve orada olan sporculara ayak uydurmaya başlar. Zamanla aldığı yenilgiler ve ulusal platformda madalya şansından uzaklaşması onun için hayal kırıklığı olmuştur. Geeta bu durumu babası ile paylaşır. Kızlarına olan inancını ve desteğini ilk günden itibaren hiç kaybetmeyen Mahavir kızı Ulusal Spor Akademisi’nde çalışsa bile geriden onu desteklemeye devam eder. Ulusal müsabakalarda oldukça gergin olan ve ilk müsabakasına geriden başlayan Geeta’ya babası tribünden bağırır ve ona cesaret verir. Müsabakada raunt uzatmaya gider, ek sürede Geeta rakibini alt ederse ülkesine altın madalya kazandıracaktır. Bu durum Geeta ve babasına gurur vermenin yanı sıra yaşadıkları onca zorlu mücadelenin bir karşılığı olacaktır. Babasının desteğini her zaman olduğu gibi kalbinde hisseden Geeta müsabakayı birincilikle bitirir ve Mahavir’in hayalleri gerçekleşir.

Dangal’ın senaryosu ustalıkla kurgulanmış spor ve dramın bir arada işlendiği, usta oyuncu kadrosuyla ve kadın gücünün her yerde olabileceğini vurgulayan hiç sıkılmadan izleyebileceğiniz harika bir film.

İyi Seyirler… Funda ÖZTÜRK / Duygu SAÇAR

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.