1. Anasayfa
  2. Kültür

SÜLEYMAN TARIK BUĞRA

SÜLEYMAN TARIK BUĞRA

O, olay değil atmosfer yazarıdır…

Tarık Buğra, 2 Eylül 1918 tarihinde Konya’nın Akşehir ilçesinde doğmuştur. Babası Erzurumlu Mehmet Nazım Bey’dir. İlk ve ortaokulu Akşehir de okuyan yazar, liseyi ise İstanbul Lisesi’nde tamamlamıştır. Tıp, Hukuk ve Edebiyat Fakültesi’ni yarıda bırakan Tarık Buğra, zamanının bir çoğunu yazmaya ayırdı ve 1974 de Akşehir de babası ile Nasrettin Hoca Gazetesini çıkardı. O dönemlerde yazdığı “Küçük Ağa” adlı romanı Edebiyat Fakültesinde bitirme tezi olarak kabul edildi.

Bir iddia üzerine 3 saatte yazdığı “Oğlumuz” adlı eseri ile 1948 yılında Cumhuriyet Gazetesi’ndeki öykü yarışmasında ikinci oldu. Bundan sonra Çınaraltı ve İstanbul dergilerinde yazmaya devam etti. 1949’da yayımladığı ilk hikâye kitabı ‘’Oğlumuz”u, 1952’de ‘’Yarın Diye Bir Şey Yoktur’’, 1954’te ‘’İki Uyku Arasında’’, 1964’te ‘’Hikâyeler” izledi. Bu hikâyeler kronolojik bir sıra ile incelendiğinde ilk dikkat çeken şeyin yazarın bir acemilik/çıraklık dönemi olmayışıdır. Hemen her yazarda takip edilen zaman içinde ustalaşma, Tarık Buğra’da görülmüyor. Tarık Buğra daha ilk eserinde usta bir yazar olduğunu ortaya koymuştur. Milliyet Gazetesi, Vatan, Yeni İstanbul Gazetesi (1952- 1956), Yol Dergisi (1968) ve Tercüman Gazetesi’nde (1970-1976) sanat sayfaları düzenledi, fıkralar yazdı, yazı işleri müdürlüğü yaptı. Hisar dergisi ve Türkiye Gazetesi’nde de yazılar yazdı. 1955 de yazdığı “Siyah kehribar” adlı eseri ile tanındı. Yazarın bir çok ödüllü Roman, Hikaye, Oyun ve Fıkrası da bulunmaktadır. Aynı zamanda 1991’de Devlet Sanatçısı Unvanını almıştır.

Tarık Buğra, 26 Şubat 1994’te kanser tedavisi gördüğü Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde öldü. Karaca Ahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi. 2004 yılında ise memleketi Akşehir’e heykeli dikildi.  Nuray DOĞRU

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 3
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.