Maymun Çiçeği diğer adıyla Monkey Pox yeni covid-19 olabilir mi maymun çiçeği adından da anlaşılacağı gibi suçiçeği ile aynı soydan gelmekte. Peki nedir bu maymun çiçeği?
İlk maymun çiçeği 1958 yılında keşfedildi ve bir insana bulaştığı ilk kez 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyetinde gözlemlendi. Maymun çiçeği daha önceden Gambia’da yaşayan keseli sıçanlarda ve Afrika sincaplarında görüldü ve muhtemelen insanlara da bu hayvanlardan bulaştı. Virüsün bu ismi alma sebebi ise 1958 yılında makak maymunlarında keşfedilmiş olması, bu virüslere çiçek İngilizce adıyla pox denilmesinin bir nedeni ise deride kabarcıklara ve sonrasında lezyon denen yaralara sebep olmasıdır. O gün bugündür maymun çiçeği Afrika da her yıl salgınlara neden oluyor.
Maymun çiçeğinin 2 farklı varyantı var ve bunların her ikisi de çiçek virüsüne kıyasla çok daha az ölümcül varyantlardan biri %10 civarında iken diğeri %1 in altında suçiçeği ise aşıdan önce yok edilmeden %30 ölüm oranına sahipti. Günümüze geldiğimizde ise maymun çiçeği 21 farklı ülkede toplamda doğrulanmış 226 vakaya ulaştı. Şu ana kadar yapılan incelemelerde Avrupa’ya ulaşan virüsün daha hafif olan varyant olduğunu gösterdi. Hastalığın bulaşma yolu ise direkt deriye temas yolu ile gerçekleşiyor ama virüs aynı zamanda solunum yolundaki açılıklardan, ağız, burun ve gözlerdeki mukus tabakasından da bulaşabiliyor. Kişi virüsü kaptığında yaklaşık 10 gün boyunca semptomsuz dolaşabiliyor, neyse ki maymun çiçeği semptomları dışardan gösterene kadar bir bulaşıcılığı yok. 10 gün geçtikten sonra ise ateş, baş, kas ve sırt ağrısı, titreme, kızarıklık, ciltte kabarıklık ve yorgunluk geliyor ve kişi o noktadan itibaren bulaşıcı olmaya başlıyor. Semptomlar görüldüğü andan itibaren 3-4 hafta içerisinde hastalığı atlatılıyor.
Virüsün kesin bir tedavisi yok ama bulaşınca 10 gün boyunca aktif olmayacağını bildiğimiz için kendinize modifiye vaccinia Ankara aşısı yaptırabilirsiniz. Maymun çiçeğini Modifiye Vaccinia Ankara aşısı kesin olmamakla beraber iyileştirebiliyor bu aşının çiçek hastalıklarında aşırı etkili olduğu bilinmekte, aşı kuluçka dönemindeki virüsten çok daha hızlı etki ettiği için kişi aşı ile bağışıklık kazana biliyor ama lakin maymun çiçeğinin kendine ait bir aşısı yok.
Emir Can Turanoğlu