1. Anasayfa
  2. Genel

TÜRKİYE’NİN İLK ZAMAN MÜZESİ

Konya'nın tarihi ve turizm açısından zengin bir konuma sahip olan Sille Mahallesi'nde bulunan "Zaman Müzesi", Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait "zaman" ile ilgili sergilediği araçları ve coğrafi konumunun özelliğiyle ziyaretçilerini tarihte bir yolculuğa çıkarıyor.

TÜRKİYE’NİN İLK ZAMAN MÜZESİ

Konya’nın tarihi ve turizm açısından zengin bir konuma sahip olan Sille Mahallesi’nde bulunan “Zaman Müzesi“, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait “zaman” ile ilgili sergilediği araçları ve coğrafi konumunun özelliğiyle ziyaretçilerini tarihte bir yolculuğa çıkarıyor.

 Selçuklu Belediyesince 2012’de yapılan restorasyon işlemlerinden bu yana yerli yabancı turistlerin ziyaretine açık tutulan ve Türkiye’de bir ilk olan müzede Roma dönemine ait güneş saati, Osmanlı dönemi termometreli masa saati ve takvimler yer alıyor.

Zaman kavramı temalı müze özelliğiyle de ziyaretçilerini etkileyen tarihi Şapel’de ilgi çeken eserler arasında, özel tasarım saatler, Osmanlı döneminde düzenlenen, genel kullanıma tanzim edilen ruznameler (günlük olayların yazıldığı defter), cep ve masa takvimleri ile resmi dairelerde kullanılan el yazma ve baskı takvim sergileniyor.

Ayrıca altın, gümüş köstekli cep saatleri, Türk Hava Kurumuna ait illere göre coğrafi ve ekonomik verilerin bulunduğu cetvelli takvim, Roma dönemine ait arkeolojik güneş saati örneği de oldukça dikkat çekiyor.

Önemli bir destinasyon yeri haline geliyor

 

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, yaptığı açıklamalarda Sille’nin tarihi ve kültürel varlıklarıyla ünlü bir yer olduğunu belirtiyor.

Tarihi mahallenin turizmde önemli gezilecek yerlerden biri haline geldiğine ifadelerinde sıkça yer veren Pekyatırmacı, ziyaretçilerin doğal yapıların yanı sıra müzelerde de hoşça vakit geçirdiğini aktardı.

Pekyatırmacı, mahalledeki Aya Elena, Sille ve Sille Zaman Müzesi’nin on binlerce ziyaretçiyi ağırladığını belirterek:

“Mahalledeki mezarlığın içinde harabe durumdaki şapel, belediyemizce restore edildi. Buranın etrafı mezarlık olduğu için doğum, ölüm ve zaman kavramları anlamlı oldu. Bundan dolayı ‘Tarihe Vefa’ projesi kapsamında, ‘Zaman Müzesi’ne dönüştürdük. Sergilenen eserler arasında Osmanlı dönemi ağırlıklı, saat ve takvim çeşitleri ile çeşitli zaman ölçü araçları yer alıyor. Buraya gelenler adeta zamanda yolculuğa çıkıyor. Yıllık ortalama 50 binin üzerinde ziyaretçi ağırlıyor. Gelenler adeta geçmişe gidiyor, anılar ve hatıralar canlanıyor. Dedelerinden gördükleri saatler, eski takvimler duygulandırıyor” dedi.

Usturlap yoğun ilgi görüyor

Sille Şapeli Zaman Müzesi Sorumlusu Ahmet Konuş da müzede en çok ilgi gören eserin astronomi ölçümlerine dayalı zaman sistemi usturlap olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Bilgisayarın atası dediğimiz usturlap, ‘yıldız yakalar’ demek. Buradaki eser, Osmanlı dönemi. Çok fonksiyonlu ölçüm aleti. Bu eser ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyor. Bu replika olsa da 2-3 asırlık çok kıymetli bir eser.”

                                                                                                                     Melike BALCI

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.