Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Zeugma antik kentinde bulunan Çingene Kızı mozaiği, 1998-1999 kış döneminde Belkıs Harabeleri’nin kurtarılması sırasında keşfedildi. 300 m²’lik bir villanın tabanında, bir sütunun kaldırılmasıyla ortaya çıkan bu muhteşem mozaik, hem antik kentin hem de Gaziantep’in sembollerinden biri haline geldi.
Mozaiğin figürü, cinsiyeti üzerine tartışmalara yol açsa da, halk arasında “Çingene Kızı” olarak adlandırılmasının sebebi, figürün saç örgüleridir. Bu figürün, Yer Tanrıçası, tanrıların anası Gaia veya Büyük İskender olduğu yönünde çeşitli görüşler bulunuyor. Ancak, mozağin mistik ve estetik değerinin yanı sıra, bölgenin kültürel mirasını yansıtan önemli bir parça olduğu kesin.
Çingene Kızı mozaiği, uzun bir süre Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilendikten sonra, 9 Eylül 2011 itibarıyla Zeugma Mozaik Müzesi’nde ziyaretçileriyle buluşmaya başladı. 2018 yılında ise mozaikin diğer parçaları Amerika’dan Türkiye’ye getirildi ve yine Zeugma Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.
Zeugma Mozaik Müzesi, ziyaretçilere antik dünyanın büyüleyici sanat eserlerini keşfetme imkanı sunarken, Çingene Kızı mozaiği, bu tarih yolculuğunun en dikkat çekici noktalarından biri olmaya devam ediyor. Gaziantep’in zengin tarihini ve kültürel mirasını yansıtan bu eser, hem yerli hem de yabancı turistler için önemli bir cazibe merkezi oluşturuyor.
Fatma TECİRLİ