1. Anasayfa
  2. Genel

YÜZYILIN FELAKETİ

YÜZYILIN FELAKETİ

YÜZYILIN FELAKETİ
Türkiye 6 Şubat sabahı deprem ile uyandı. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki iki deprem 11 ilde yıkıcı hasara neden oldu. Yüzyılın en büyük felaketi olan depremde bilanço çok ağır.

Türkiye, 6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. 7,7 büyüklüğündeki ilk deprem Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de meydana geldi. 7,7’lik bu depremin ardından saat 13.24’te bir sarsıntı daha meydana geldi. Merkez üssü Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7,6 olarak kaydedildi. Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Elazığ, Malatya ve Hatay’da büyük yıkıma yol açtı.
Açıklanan verilere göre Kahramanmaraş’taki depremin ardından 6.200’den fazla artçı sarsıntı meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Kahramanmaraş Pazarcık merkezli gerçekleşen ve 11 ili etkileyen depremle ilgili “Artçı sarsıntılar, haftalar, aylar hatta bir yıla kadar sürecek artçılar olacaktır.” dedi.
Yüzyılın Felaketi olarak nitelendirilen deprem, binlerce insanın ölümüne ve yaralanmasına neden oldu. 44 binden fazla can kaybının olduğu belirtilirken enkaz altından çıkarılacak birçok bedenle bu sayının daha da artacağı ifade edildi. Aynı zamanda 100 binden fazla insanın yaralanmasına neden olan depremde 26 bin bina yıkıldı.
AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, iki depremini de analiz etiklerini belirterek, ‘’İlk depremin etkili olduğu süre 65 saniye. İkinci depremin yıkıcı etkili olduğu süre 45 saniye. Bölge yaklaşık 2 dakika çok şiddetli sarsıldı.’’ dedi. Tatar, iki depremin açığa çıkardığı enerjinin 500 atom bombasına denk geldiğini açıkladı.
Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK’ler ve uluslararası ekiplerden 24 binden fazla arama kurtarma personeli görev yaptı. Diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personelinin sayısı ise 8 bin 294 olarak kayıtlara geçti.
AFAD, emniyet, jandarma, MSB, UMKE, ambulans ekipleri, gönüllüler, yerel güvenlik ve yerel destek ekiplerinden görevlendirilen saha personeli ile beraber bölgede görev yapan personelin sayısı 166 bin 95’e ulaştı.
Afet bölgesine başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör ve benzeri iş makineleri olmak üzere 12 binden fazla araç sevk edildi.
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen illerde 329 bin 382 çadırın kurulumunun tamamlandığını bildirdi.
Depremden etkilenen illerimizde şu ana kadar 3 bin 326 personelimizle 583 bin 751 vatandaşımıza, deprem bölgesi dışındaki illerimizde ise 3 bin 533 personelimizle 274 bin 933 vatandaşımıza psikososyal destek hizmeti sağlandı.
Türkiye’ye yardım gönderen ülkeler ise şunlar: Arnavutluk, Karadağ, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Fransa, Birleşik Krallık, Kuzey İrlanda, Yunanistan, İtalya, İspanya, İsviçre, Avusturya, Belçika, Polonya, Romanya, Moldova, Hollanda, Almanya, Portekiz, Malta, Ermenistan, Gürcistan, Ukrayna, Estonya, Litvanya, Belarus, Rusya.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.