Prof. Dr. Erol Özvar, Türkiye’de yükseköğretimin son yıllarda büyük ilerleme kaydettiğine dikkat çekti. Türkiye genelinde 208 üniversite, 185 bin akademisyen ve 7 milyondan fazla öğrenci ile yükseköğretim kapasitesinin güçlendiğini vurgulayan Özvar, üniversitelerin kalite süreçlerine uyum sağlamaları için teşvik edilmeye devam edeceğini söyledi.
Özvar, üniversitelerin bilimsel üretim ve eğitim faaliyetlerinde evrensel özelliklerini korumalarının önemini belirtti. Ayrıca, ekonomik, sosyal, kültürel ve beşeri kaynakların geliştirilmesi ve bilimsel üretkenliğin artırılması için misyon farklılaşması ve ihtisaslaşma modellerinin uygulandığını ifade etti.
Yeni açılacak programlar hakkında bilgi veren Özvar, yapay zeka, yazılım ve dijital teknolojiler alanında hızlı gelişmeler yaşandığını ve bu alanlarda nitelikli insan gücüne duyulan ihtiyacın arttığını belirtti. 2024-2025 eğitim öğretim yılında, 20 üniversitede yapay zeka alanında toplam 71 yeni program açılacağını duyuran Özvar, bu programların 51’inin ön lisans, 20’sinin ise lisans düzeyinde olacağını bildirdi. Ayrıca, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Yazılım Geliştirme, Bilgi Güvenliği Teknolojisi, Veri Bilimi ve Analitiği ve Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi alanlarında da yeni programlar açılacağı açıklandı.
Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerin iklim dostu kampüslere sahip olmasının önemine de dikkat çekerek, bu yönde çalışmaların süreceğini belirtti. Özvar, Türkiye’nin yükseköğretim sistemini yenilikçi ve rekabetçi bir yapıya kavuşturmak için çalışmaların devam edeceğini vurguladı.
Fatma Tecirli