Yeşil kahve, aslında normal kahve çekirdeklerinden elde edilir. Ancak farkı, kahve çekirdeklerinin kavrulmadan, çiğ olarak tüketilmesidir. Yeşil kahve, kafein ekstresi olarak da popülerdir. Kavrulmuş kahve şeklinde satılmasa da tanecikli olarak alınıp sıcak su ile hazırlanarak tüketime uygun hale getirilir. Kavrulmuş kahvelerde az miktarda klorojenik asit bulunur, ancak bu asit kavrulma sırasında kaybolur. Yeşil kahve ise kavrulmadığı ve çiğ tüketildiği için klorojenik asit bakımından zengindir.
Yeşil kahvenin en belirgin faydaları, antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleridir. Bir dönem kilo vermek isteyenlerin popüler tercihleri arasında yer almış olsa da, kesin bir çözüm sunmasa da kilo vermeye yardımcı etkileri olduğu biliniyor. Ayrıca bazı kronik rahatsızlıklara da olumlu etkiler gösterebilir.
Yeşil kahve kullanan kişilerde, kafein yerine yeşil kahve ekstresi tüketildiği için kan şekeri, tansiyon ve bel çevresi ölçülerinde kontrol grubuna kıyasla iyileşmeler gözlemlenmiştir. Bu nedenle, yeşil kahvenin içerdiği maddelerin diyabet ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara iyi geldiği düşünülmektedir.
FAZLA TÜKETİLDİĞİNDE ZARARLARI NEDİR?
Yeşil kahvenin faydalarının yanı sıra, aşırı tüketildiğinde bazı zararlara da yol açabileceği bilinmektedir. Fazla tüketim, anksiyete, uyku problemleri ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca, kesin bir sonuç olmasa da hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde yeşil kahvenin kemik sağlığını olumsuz etkileyebileceği ve kemik erimesi riskini artırabileceği öne sürülmüştür. Bu nedenle, aşırı tüketim kalsiyum eksikliğine yol açabilir.
Önerilen günlük doz ise 800 mg yeşil kahve ekstresi olup, bu miktarın üzerinde tüketilmediği sürece herhangi bir yan etki gözlemlenmediği belirtilmiştir.
Sahra YILMAZ