Yeni düzenlemeyle birlikte, belirli bölümlerden mezun olanlar artık formasyon almadan öğretmen olabilecek.
Hemşirelik, ebelik, hukuk, kamu yönetimi, acil yardım ve afet yönetimi, beden eğitimi/spor bilimleri, çocuk gelişimi, ilahiyat, gastronomi, gıda mühendisliği, beslenme ve diyetetik, psikoloji, uluslararası ticaret ve lojistik, görsel iletişim ve tasarım, havacılık yönetimi, gazetecilik, İİBF mezunları (iktisat, işletme, maliye), veterinerlik, ziraat, radyo, televizyon ve sinema, tekstil ve el sanatları, iç mimarlık, moda tasarımı, halkla ilişkiler, turizm ve otel işletmeciliği, İngiliz dili ve edebiyatı, fen-edebiyat fakültesi mezunları (tarih, coğrafya, Türk dili ve edebiyatı, fizik, matematik, biyoloji, sosyoloji) ve mühendislik bölümleri mezunları yalnızca Alan Geçiş Sınavı’na (AGS) girerek öğretmen olabilecek.
Beden eğitimi, tarih, coğrafya, Türk dili ve edebiyatı ile çocuk gelişimi bölümleri için AGS’nin yanı sıra ÖABT sınavı da gerekecek. Diğer branşlarda ise sadece AGS’ye girmek yeterli olacak.
AGS’de başarılı olan adaylar, 30 şehirde kurulacak Öğretmen Akademisi’nde yaklaşık 14 ay eğitim aldıktan sonra doğrudan öğretmen olarak atanacak.
Yeni sistemde mülakat ve yaş sınırı bulunmuyor. AGS sınavı 13 Temmuz’da yapılacak. Başvurular, 8-20 Mayıs tarihleri arasında ÖSYM AİS üzerinden alınacak.
Fatma TECİRLİ