Türk Edebiyatının en çok okunan şairlerinden Cemal SÜREYA 1913 yılında Erzincan’da dünyaya gelmiştir. Asıl adı Cemalettin Seber olan şair Türk Edebiyatına unutulmaz eseler bırakmıştır. Annesi Zaza ve babası Kürt olan şairin ailesi Dersim olaylarından sonra Bilecik’e sürülmüştür. Annesi yaptığı düşük sebebiyle 23 yaşında vefat etmiştir. Annesinin ardından iki kez evlenen babası karayollarında makinistlik yapmaya başlamış ve evden uzakta kalmıştır. 3 kardeş baba ve annenin boşluğunu babaanne ve amcayla doldurmak durumunda kalmışlardır. Üvey annenin eziyetlerine katlanamayan şair parasız yatılı sınavlarına girmiştir.
Şair, babasını 1957 yılında bir trafik kazasında kaybetmiştir. Amcası Memo, şaire daha okula başlamadan okuma yazma öğretmiştir. Eline geçen her şeyi okuyan şair henüz 2. Sınıftayken yazdığı bir kompozisyonla öğretmeninden ödül almıştır. Parasız yatılı sınavını kazanan şair 1944 yılında Bilecik Ortaokulunda okumaya başlamıştır. Buradan da yine parasız yatılı olarak İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nde okumuş ve mezun olmuştur.
Lise yıllarında da şiir yazan şair, eserlerini üniversite okurken yayınlamaya başlamıştır. 1950 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin Maliye ve İktisat Bölümünde okumaya başlamıştır. 1954 yılında mezun olmuş, askerliğini yaparken de fark derslerini vererek Hukuk Fakültesi diplomasını da almıştır. 1955 yılında sınavı kazanarak Maliye Müfettiş Yardımcısı olarak İstanbul’da görev yapmaya başlamıştır. 6 yıl sonra görev için Paris’e gönderilen şair Göçebe isimli şiirini de burada tamamlamıştır. Dergi çıkartmak ve edebiyata yoğunlaşmak için istifa eden şair, bazı sebeplerden dolayı memuriyete dönmüş ve 1982 yılında emekli olmuştur.
Aşk şiirleriyle bilinen şair, dört kez evlenmiştir. Son yıllarını moralsiz geçiren şair 59 yaşında hayata veda etmiştir. 1990 yılında amcası Memo’nun da yattığı Kulaksız Mezarlığı’na defnedilmiştir. Melike BALCI
Cemal Süreya’nın şiirlerinin toplandığı
eserleri şunlardır:
Sevda Sözleri (1990)
Güz Bitiği (1988)
Sıcak Nal (1988)
Uçurumda Açan (1984)
Beni Öp Sonra Doğur Beni (973)
Göçebe (1965)
Üvercinka (1958)
…Senin bir havan var beni asıl saran o
Onunla daha bir değere biniyor soluk almak
Sabahları acıktığı için haklı
Gününü kazanıp kurtardı diye güzel
Birçok çiçek adları gibi güzel
En tanınmış kırmızılarla açan
Bütün kara parçalarında
Afrika dahil…
(Üvercinka şiiri 3. Kıta, Üvercinka: Güvercin Kadın demektir.)