1. Anasayfa
  2. Çevre ve İklim

TUZ GÖLÜ PEMBE RENK CÜMBÜŞÜNE DÖNDÜ

Türkiye'nin en büyük ikinci gölü Tuz Gölü, algler ve bakteriler sebebiyle pembe renge büründü.

TUZ GÖLÜ PEMBE RENK CÜMBÜŞÜNE DÖNDÜ

Konya, Ankara ve Aksaray illerinin sınırlarında bulunan Tuz Gölü, Türkiye’nin tuz ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamanın ötesinde doğal güzellikleriyle de dikkat çekiyor. İlkbahar ve yaz aylarında göçmen kuşlara ev sahipliği yapmasıyla bilinen göl, özellikle flamingoların kuluçkaya yattığı ve konakladığı bir bölge olarak biliniyor. Bu özelliğiyle “flamingo cenneti” olarak adlandırılan Tuz Gölü, aynı zamanda yaz aylarında artan sıcaklık ve yüksek tuzluluk oranıyla dikkat çekiyor.

Göl, sıcaklığın ve tuzluluğun etkisiyle alglerin ürettiği kırmızı renkli beta-karoten maddesi ve halo bakterilerin hızla çoğalması sonucu zaman zaman pembe veya kırmızı tonlara bürünüyor. Bu renk değişimi, gölde yaşayan Artemia Salina adlı tuzcul omurgasızlar ve bazı bakterilerle ilişkilendiriliyor. Tuz Gölü’nün bu renk değişimini Artemia Salina ve bakterilerin neden olduğunu belirten yetkililer özellikle flamingoların beslenmesinde önemli bir rol oynadığı da belirtiliyor.

Tuz Gölü’nde bulunan bakterilerin ürettiği boyar maddenin ekonomik değer taşıyabileceğini de vurgulayan yetkililer bu boyar maddenin bazı endüstriyel alanlarda, özellikle para basımında kullanıldığı belirtiliyor. Bu maddenin saflaştırılıp ticari bir ürün haline getirilmesinin göle ekonomik anlamda katkı sağlayabileceğini söyleniyor.

Tuz Gölü, doğal güzelliklerinin yanı sıra ekosistemdeki bu tür etkileşimler ve ekonomik potansiyeliyle de önemli bir doğal kaynak olarak öne çıkıyor.

Tayyibe Duygu SAÇAR

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.