Türkiye’den 9 üniversite, 2023 yılında dünya üniversiteleri sıralamalarında ilk 500’e girerek önemli bir başarı elde etti. ODTÜ URAP’ın hazırladığı “2023 Yılında Üniversitelerimizin 11 Dünya Genel Sıralamasındaki Durumu” başlıklı rapora göre Koç, Boğaziçi, Sabancı, Çankaya, İstanbul, ODTÜ, İTÜ, Hacettepe ve Sağlık Bilimleri üniversiteleri geçen yıl dünya genel sıralamalarından en az birinde ilk 500 arasında yer aldı. Bu başarının detayları http://www.urapcenter.org internet sitesinde açıklandı.
Rapora göre, sıralamalarda öne çıkan üniversiteler ve elde ettikleri dereceler şu şekilde:
Koç Üniversitesi: QS sıralamasında 431, RUR’de 384, THE’de 375.
ODTÜ: QS sıralamasında 336, RUR’de 382, THE’de 375.
İTÜ: QS sıralamasında 404, RUR’de 385.
Boğaziçi Üniversitesi: US News & World Report sıralamasında 377.
Sabancı Üniversitesi: THE sıralamasında 375.
Çankaya Üniversitesi: US News & World Report sıralamasında 173.
İstanbul Üniversitesi: ARWU sıralamasında 450.
Hacettepe Üniversitesi: Leiden sıralamasında 410.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi: Leiden sıralamasında 449.
QS (Quacquarelli Symonds): Farklı ülkelerde yer alan yükseköğretim kurumlarını belirli ölçütlere göre dünya çapında ve bölgesel olarak derecelendiren bir uluslararası kuruluşudur.
Round University Ranking (RUR): 82 ülkeden 1100 önde gelen dünya üniversitesinin performansını 20 gösterge ve 4 temel üniversite faaliyet alanıyla ölçmekte ve 2010’dan günümüze kadar olan dönemi kapsamaktadır.
THE (Times Higher Education) – Impact Ranking, (Etki Sıralaması): Üniversiteleri Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne (SDG’ler) göre değerlendiren küresel performans sıralamasıdır.
US News: En iyi üniversiteler ve okulların küresel olarak dünya çapında karşılaştırılmalarını sağlamak için üretilmiştir.
Dünyanın En İyi Üniversitelerinin Akademik Sıralaması (ARWU): İlk olarak Çin’deki Şangay Jiao Tong Üniversitesi’nin Dünya Çapında Üniversiteler Merkezi (CWCU) ve Eğitim Enstitüsü (eski adıyla Yüksek Öğretim Enstitüsü) tarafından Haziran 2003’te yayınlanmıştır.
Leiden Sıralaması: Doğrudan üniversitelerden elde edilen verileri kullanmak yerine birincil veri kaynağı olarak Web of Science verilerini kullanıyor. Diğer üniversite sıralamalarından farklı olarak, Leiden Sıralaması tamamen bilimsel yayınlardaki bibliyografik verilere dayanıyor.
Araştırma üniversitesi statüsündeki devlet üniversitelerinden ODTÜ, Boğaziçi, Hacettepe, İTÜ ve İstanbul Üniversiteleri, 2023 yılında dünya sıralamalarında ilk 500’de yer alarak öne çıktı. Ayrıca, raporda ilk 500 dışında kalan, ancak farklı sıralamalarda yer alan Türk üniversitelerinin başarılarına da yer verildi.
Öne çıkan diğer üniversiteler ve yer aldıkları dünya sıralamaları ise şu şekilde:
Hacettepe, İstanbul Teknik, Ankara, İstanbul, Ege ve Gazi Üniversiteleri: 11 dünya sıralamasının 11’inde yer aldı.
Boğaziçi, ODTÜ, Koç, Bilkent ve Erciyes Üniversiteleri: 11 dünya sıralamasından 10’unda yer aldı.
Marmara, Yıldız Teknik, Dokuz Eylül, Atatürk, Gebze Teknik, Sakarya ve Süleyman Demirel Üniversiteleri: 9 sıralamada yer buldu.
Bursa Uludağ, Sabancı, Çukurova, Fırat, Akdeniz, Eskişehir Osmangazi, Kocaeli Üniversiteleri ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü: 8 sıralamada yer aldı.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Selçuk, Van Yüzüncü Yıl, Çankaya, İstanbul Bilgi, İstanbul Aydın, TOBB Ekonomi ve Teknoloji, Karadeniz Teknik, Anadolu, Ondokuz Mayıs, İnönü, Başkent, Pamukkale Üniversiteleri: 7 sıralamada yer aldı.
Türkiye’nin üniversitelerinin dünya sıralamalarında gösterdiği bu başarılar, ülkenin eğitim kalitesinin ve akademik araştırma yetkinliğinin global ölçekte takdir edildiğini gösteriyor. Bu başarı, üniversitelerimizin uluslararası alanda daha fazla tanınmasına ve prestij kazanmasına önemli katkılar sağlıyor.
Fatma Tecirli