Türkiye, yenilenebilir enerji kapasitesini artırmaya devam ediyor. Güneş enerjisi santrallerinin (GES) toplam elektrik kurulu gücündeki payı yüzde 17,5’e ulaşarak önemli bir eşiği geçti. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde bu oran yüzde 13,8 olarak hesaplanmıştı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’nin toplam elektrik kurulu gücü 116 bin 587 megavat seviyesine çıkarken, güneş enerjisi kurulu gücü de 16 Şubat itibarıyla 20 bin 398 megavata yükseldi. Çatı tipi, saha ve hibrit santrallerin devreye alınması, bu büyümede önemli bir rol oynadı.
2035 HEDEFİ: 120 BİN MEGAVAT
Türkiye, yenilenebilir enerji alanındaki büyümesini sürdürerek 2035 yılına kadar güneş ve rüzgâr enerjisi kurulu gücünü 120 bin megavata çıkarmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda, her yıl 4 ila 5 bin megavatlık yeni GES kapasitesinin eklenmesi gerekiyor.
Mevcut durumda, güneş enerjisinden elektrik üretimi, kömür ve doğal gaza göre yüzde 50 daha düşük maliyetle sağlanıyor. Bu durum, hem ekonomik hem de çevresel açıdan güneş enerjisinin önemini artırıyor.
DEPOLAMALI GES DÖNEMİ BAŞLIYOR
Güneş enerjisinin sürdürülebilirliğini artırmak adına 2026 yılından itibaren depolamalı güneş santrallerinin devreye alınması planlanıyor. Bu sayede, güneş ışığının olmadığı saatlerde de elektrik üretiminin devam etmesi sağlanarak arz güvenliği artırılacak. Ayrıca, güneş enerjisi sektöründe tarım alanlarında kullanımı test etmek amacıyla 3 farklı Tarım GES uygulaması da yürütülüyor.
Bu projeler, hem tarımsal üretimi desteklemeyi hem de çiftçilere ek gelir sağlamayı amaçlıyor. Türkiye, güneş enerjisinde yalnızca kurulu gücünü artırmakla kalmıyor, aynı zamanda güneş paneli üretiminde de önemli bir merkez haline geliyor. Ülkede, yıllık üretim kapasitesi yaklaşık 44,5 gigavat olan 75 fotovoltaik panel üreticisi bulunuyor.
Bunlardan 3’ü, yıllık 6,1 gigavatlık güneş hücresi üretimini yurt içinde gerçekleştiriyor. Güneş enerjisindeki bu büyüme, Türkiye’nin enerji bağımsızlığını artırırken, çevresel sürdürülebilirliğe de büyük katkı sağlamaya devam ediyor.
Fatma TECİRLİ