1. Anasayfa
  2. Sağlık

TÜRKİYE’DE YERLİ SITMA SONA ERDİ

Sağlık Bakanlığı, yürütülen çalışmaların sonucunda Türkiye'de artık yerli sıtma vakasına rastlanmadığını açıkladı. Ancak, sıtmanın yaygın olduğu ülkelere seyahat edenlerde ya da bu ülkelerden gelen kişilerde hastalığın görülebildiği belirtildi.

TÜRKİYE’DE YERLİ SITMA SONA ERDİ

Sağlık Bakanlığı, 25 Nisan Dünya Sıtma Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Asamblesi’nin 2007 yılında aldığı kararla, sıtma ile mücadele çabalarına dikkat çekmek ve hastalığa bağlı ölümleri azaltmak amacıyla 25 Nisan’ın “Dünya Sıtma Günü” olarak ilan edildiğini hatırlattı.

Sıtmanın, “Plasmodium” cinsi parazitleri taşıyan dişi Anofel sivrisineklerinin ısırmasıyla bulaşan, yaşamı tehdit eden bir hastalık olduğu belirtilen açıklamada, insanlarda hastalığa yol açan beş farklı plasmodium türünün bulunduğu ifade edildi. Özellikle Plasmodium falciparum ve Plasmodium vivax türlerinin en büyük riski oluşturduğu vurgulandı.

Hastalığın yüksek ateş, baş ağrısı, üşüme ve titreme gibi belirtilerle ortaya çıktığı, bu belirtilerin genellikle enfekte sivrisinek ısırığından 10-15 gün sonra görüldüğü aktarıldı. Sıtmanın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğu, erken tanı ve hızlı tedavinin hayat kurtarıcı olduğu ifade edilirken, özellikle Plasmodium falciparum enfeksiyonlarında tedaviye 24 saat içinde başlanmaması halinde ölüm riskinin arttığına dikkat çekildi.

Açıklamada, sıtmanın en çok Sahra Altı Afrika’da görülmekle birlikte, Güney ve Güneydoğu Asya, Doğu Akdeniz, Batı Pasifik bölgeleri ve Amerika kıtasında da yaygın olduğu kaydedildi. Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü başarılı çalışmalar sayesinde yerli sıtma bulaşının sona erdiği, artık yerli vakaya rastlanmadığı bildirildi. Ancak, sıtmanın yaygın olduğu ülkelerden gelenlerde veya bu bölgelere seyahat edenlerde hastalığın tespit edilebildiği belirtildi.

Sağlık Bakanlığı’nın sıtma tedavisinde kullanılan ilaçları ücretsiz temin ettiği, ayrıca hastalığın yaygın olduğu bölgelere seyahat edecek kişilere koruyucu ilaç kullanımı ve sivrisineklere karşı önlem almaları konusunda uyarılarda bulunuldu. Türkiye’de koruyucu sıtma ilaçlarının, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğüne bağlı Seyahat Sağlığı Merkezlerinden ücretsiz sağlandığı hatırlatılarak, vatandaşların 444 77 34 numaralı danışma hattından ya da seyahatsagligi.gov.tr adresinden seyahat öncesi ve sırasında gerekli bilgilere ulaşabilecekleri duyuruldu.

 

Tayyibe Duygu Saçar

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.