1. Anasayfa
  2. Çevre ve İklim

TÜRKİYE’DE ÇIĞ RİSKİNE KARŞI ÇEVRE DOSTU VE YENİLİKÇİ PROJE BAŞLATILDI

TÜBİTAK ve AFAD iş birliğiyle hayata geçirilen projede, çığ riski taşıyan bölgelerde sensör teknolojileri ve yeni nesil bariyer sistemleri kullanılarak erken müdahale ve güvenli yaşam alanları sağlanacak. Çevre dostu malzemelerle geliştirilen bu yenilikçi sistemler, doğal afetlere karşı sürdürülebilir çözümler sunacak.

TÜRKİYE’DE ÇIĞ RİSKİNE KARŞI ÇEVRE DOSTU VE YENİLİKÇİ PROJE BAŞLATILDI

TÜBİTAK ve AFAD iş birliğiyle çığ riski taşıyan bölgelerde güvenliği artırmayı hedefleyen çevre dostu ve ileri teknolojiye dayalı bir proje hayata geçiriliyor. Projenin protokol imza töreni, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesinde düzenlenirken, anlaşmayı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ve AFAD Başkanı Okay Memiş imzaladı.

Prof. Dr. Orhan Aydın, projeyle çığ tehlikesine karşı yenilikçi ve sürdürülebilir bir çözüm sunmayı amaçladıklarını belirterek, “Hem sensör teknolojileri hem de yeni nesil bariyer sistemleriyle çığ riski izlenecek ve önlenecek. Çevre dostu malzemelerle, doğayı koruyarak güvenli yaşam alanları oluşturmayı hedefliyoruz.” dedi.

DOĞAYI KORUYAN YENİLİKÇİ SİSTEMLER

Proje kapsamında, pasif sistemlerle güneş ışınımı, kar yüksekliği, rüzgâr hızı gibi veriler sensörler aracılığıyla ölçülecek. Aktif sistemlerde ise çığ önleme bariyerleri kullanılacak. Çığ riski taşıyan bölgelerde dağ zirvelerine yerleştirilecek Prototip Merkez ve Ölçüm İstasyonları, fotovoltaik güneş enerjisiyle çalışarak çevre dostu ve sürdürülebilir bir enerji altyapısı sağlayacak.

Çığ önleme setlerinde ilk kez kullanılan yeni nesil yapı teknolojisi, çevre dostu doğal malzemelerden üretilirken, yüksek dayanıklılığıyla da dikkat çekiyor. Elde edilen veriler analiz edilerek çığ oluşumu erken aşamada tespit edilecek ve afet riski en aza indirilecek. Bu proje, Türkiye’nin afet yönetimi konusundaki kararlılığını güçlendirmenin yanı sıra uluslararası alanda da örnek teşkil edecek. Proje çıktıları, bilimsel ve uygulamalı fayda sağlayarak afet yönetimi ve şehir planlaması süreçlerinde devrim niteliğinde bir adım atacak.

Fatma TECİRLİ

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.