Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” kapsamında, Türkiye’nin uydu teknolojilerinde elde ettiği AR-GE ve üretim kabiliyetlerinin ticarileştirilmesi ve ulusal güvenliğe katkı sağlanması amacıyla bir “milli uydu şirketi” kurulması planlanıyor.
BİLSAT, RASAT, GÖKTÜRK ve metre altı çözünürlüklü milli gözlem uydusu İMECE ile önemli başarılara imza atan Türkiye, TÜRKSAT 6A’nın da yerli imkanlarla geliştirilmesiyle birlikte artık kendi yer gözlem uydusunu ve yer istasyonunu tasarlayıp üretebilen sayılı ülkeler arasında yer alıyor.
Kurulacak milli uydu şirketi ile mevcut üretim ve test altyapılarının daha verimli kullanılması, nitelikli insan kaynağının etkin bir şekilde değerlendirilmesi ve mükerrer yatırımların önüne geçilmesi hedefleniyor. Kamuya ait uydu yapılarının tek çatı altında toplanmasıyla birlikte koordinasyonun artırılması ve Türkiye’nin uluslararası pazarda daha güçlü bir konuma ulaşması amaçlanıyor.
TEKNOPARK VE YENİ DESTEK PROGRAMLARI YOLDA
Uzay teknolojilerinde savunma sanayisindeki başarıyı yakalayabilmek için güçlü bir ekosistem oluşturmayı hedefleyen Türkiye, bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ile birlikte Ankara’da uzay teknolojilerine özel bir teknopark kuracak. Bu teknopark, ihtiyaç duyulan teknolojilerin geliştirilmesi, nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi ve sektörler arası işbirliğinin sağlanması açısından kritik bir rol oynayacak.
Rekabet Öncesi İşbirliği Destek Programı kapsamında da alçak dünya yörüngesinde görev yapacak uydu teknolojilerinin kritik bileşenleri, yer sistemleri ve özel iletişim altyapılarına yönelik projelere destek verilecek. Özellikle 200 kilogram altındaki uydu projelerinin tüm süreçleri ( tasarım, geliştirme, test, fırlatma ve yörüngede görev testi dahil ) bu desteklerle hayata geçirilecek.
Ayrıca HIT-30 Yüksek Teknoloji Destek Programı kapsamında “haberleşme ve uzay” alanı öncelikli sektörlerden biri olarak tanımlandı. Bu kapsamda alçak yörünge uydu sistemleri, yeni nesil haberleşme altyapıları ve akıllı haberleşme cihazlarına yönelik yatırımlar teşvik edilecek.
ASKERÎ GÜCE TEKNOLOJİK DESTEK
Yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydularıyla Türkiye, sınır güvenliğinden istihbarat toplamaya, operasyon planlamasından anlık veri aktarımına kadar birçok alanda stratejik avantaj elde edecek. Uydu teknolojilerinin savunma sanayisinde etkin kullanımıyla, Türkiye’nin askeri operasyon kapasitesinin de önemli ölçüde artması bekleniyor.
Öte yandan, TUA öncülüğünde lazer HB11 füzyon enerji dönüşümüne yönelik laboratuvar test altyapısının kurulması da planlanıyor. Bu girişim, enerji alanında da Türkiye’nin yüksek teknoloji odaklı gelişimini hızlandırmayı hedefliyor.
Fatma TECİRLİ