1. Anasayfa
  2. Teknoloji

TÜRKİYE, MALEZYA KRALİYET DONANMASI’NA ÜÇ KORVET İNŞA EDECEK

Türkiye, Malezya Kraliyet Donanması’na Ada Sınıfı temelinde üç korvet inşa etmek üzere anlaşma imzaladı. İnşasına bu yıl başlanacak olan gemilerin, 3,5 yıl içinde teslim edilmesi planlanıyor. Bu proje, Cumhuriyet tarihinin en büyük askeri gemi ihracatlarından biri olarak öne çıkıyor.

TÜRKİYE, MALEZYA KRALİYET DONANMASI’NA ÜÇ KORVET İNŞA EDECEK

Türkiye, savunma sanayindeki yetkinliklerini uluslararası arenada sergilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye ile Malezya arasında, Malezya Kraliyet Donanması’na üç korvet (savaş gemisi) inşa edilmesini içeren önemli bir anlaşma imzalandı. Bu proje, Cumhuriyet tarihinin en büyük askeri gemi ihracatlarından biri olma özelliğini taşıyor. Anlaşma kapsamında Türkiye, Ada Sınıfı temelinde üç korvet inşa edecek ve bu gemilerin yapımına bu yıl başlanarak 3,5 yıl içinde teslim edilmesi planlanıyor. Bu anlaşmanın sadece yeni gemi inşası olarak düşünülmemesi gerekiyor. Türkiye gemileri inşa etmekle birlikte Cenk-S radarı, Atmaca füzeleri, stabilize toplar ve geminin savaş yönetim sistemi gibi çok çeşitli sistemler de Türk firmaları tarafından üretilecektir.

Bu anlaşmanın ana yüklenicisi olan STM, dünyanın en büyük gemi ihracatçılarıyla yarışarak ihaleyi kazandı. STM bu başarıyı esneklik ve çözüm odaklı yaklaşımı sayesinde elde etmiştir. Malezya’nın deniz programının ikinci fazı için açılan bu ihale, ilk fazı kazanan firmanın esneklik gösterememesi nedeniyle STM tarafından kazanıldı. Normalde, ilk fazı kazanan firma ikinci fazda büyük bir avantaja sahip olurken STM’nin yenilikçi vizyonu rakiplerine şans tanımadı.

Türkiye’nin askeri gemi inşa konusundaki esnekliği, dünya genelinde diğer ülkelerden ayrılıyor. Türkiye, farklı ülkelerin kendi gemilerinde istedikleri sistemleri hızla uyarlayabilme yeteneğine sahip. İtalya ve Fransa gibi daha fazla gemi inşa eden ülkeler, genellikle kendi bildikleri ve daha önce uyguladıkları sistemlerin dışına çıkmazken, Türkiye farklı sistemleri aynı gemiye entegre edebilme yeteneğiyle öne çıkıyor.

Bu proje, Türkiye’nin askeri gemi inşa alanındaki başarısının sadece bir örneği. Türkiye, Pakistan, Ukrayna ve Malezya gibi farklı ülkeler için farklı hava savunma sistemlerini aynı gemiye uyarlayabiliyor. Bu çeşitlilik ve kusursuz entegrasyon, gemi savar füzeler ve elektronik sensörler için de geçerli. Türkiye’nin bu başarısı, askeri gemi inşasında esnekliği ve çok yönlülüğü ile dikkat çekiyor. Ülke, farklı sistemleri tek bir gemiye entegre edebilme yeteneği ile dünya çapında benzersiz bir konuma sahip.

Fatma TECİRLİ

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.