1. Anasayfa
  2. Kültür

TÜRKİYE KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ ADANA’DAN BAŞLIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen "Türkiye Kültür Yolu Festivali", 2025 yılı yolculuğuna 5 Nisan'da Adana'dan başlıyor. Festivalin ilk durağı olan Adana, 5-13 Nisan tarihleri arasında sanat, müzik, tiyatro ve gastronomi gibi birçok alanda renkli etkinliklere ev sahipliği yapacak.

TÜRKİYE KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ ADANA’DAN BAŞLIYOR

2021’den bu yana her yıl gelişerek sanatseverlerle buluşan Türkiye Kültür Yolu Festivali, bu yıl da katılımcılara unutulmaz anlar yaşatmaya hazırlanıyor.

Kültür ve sanatın maratonu, 5 Nisan’dan 9 Kasım’a kadar Türkiye’nin 20 şehrinde gerçekleşecek. Festival kapsamında sergiler, konserler, söyleşiler ve atölyelerle binlerce etkinlik düzenlenecek, yüzlerce sanatçı sanatseverlerle buluşacak.

Festivalin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ilk durağı Adana olacak. 5-13 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek etkinlikler, şehri sanat ve eğlenceyle buluşturacak. Geçen yıl festival kapsamına dahil edilen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, bu yıl da festivale ayrı bir coşku katacak.

Şehirdeki 50’den fazla noktada gerçekleşecek festival, görkemli bir kortej yürüyüşüyle başlayacak. Aynı gün düzenlenecek Foto Maraton etkinliğinde, onlarca fotoğrafçı festivalin en özel anlarını ölümsüzleştirmek için yarışacak.

Sanatçılar festival boyunca Merkez Park’ta kurulacak ana sahnede sevilen şarkılarını seslendirecek.

PABLO PİCASSO ADANA’DA

Festival kapsamında, dünyanın en ünlü ressamlarından Pablo Picasso’nun eserlerinden oluşan “Pablo Picasso: Yaratılış Her Şeydir” sergisi, Adana Müze Kompleksi Tarım Müzesi’nde sanatseverlerle buluşacak. Sergide, Picasso’nun orijinal ve mirasçıları tarafından onaylanmış 50 eseri, gravürler, çizimler, posterler ve litografiler yer alacak.

Aynı komplekste, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Misis’ten Yükselen Tarih” sergisi de ziyaretçileri geçmişin izlerini keşfetmeye davet edecek.

FERDİ TAYFUR’UN ANISINA “SABAHÇI KAHVESİ”

Festival kapsamında, unutulmaz Adanalı sanatçı Ferdi Tayfur’un hayatına ışık tutan “Sabahçı Kahvesi” adlı enstalasyon sergisi de Müze Kompleksi Eğitim Atölyesi’nde açılacak.

Sanatçının orijinal kıyafetleri, afişleri ve plakları sergilenecek, ayrıca Ferdi Tayfur için özel olarak hazırlanan bir belgesel de gösterimde olacak.

Festival boyunca İlhami Atalay’ın “Bahar Çiçekleri” sergisinin yanı sıra, Cengiz Yatağan, Ertuğrul Ateş, Beste Alperat ve Ozan Oganer’in de eserlerinin yer aldığı çok sayıda sanat etkinliği sanatseverlerle buluşacak.

Ayrıca, Gökhan Doğan tarafından geliştirilen yapay zeka destekli “Seyyah: Anadolu Medeniyetleri” eseri, festival kapsamında Adana’da sergilenecek. Göbeklitepe’den günümüze Anadolu medeniyetlerini konu alan bu eser, lidar ve görüntü işleme teknolojileriyle izleyicilere geçmişin bir parçası olma deneyimi sunacak. Adana’da ilk kez açık havada sergilenecek bu çalışma, teknoloji ve sanatı bir araya getirecek.

FİLİSTİN MÜCADELESİNE ÖZEL SERGİ

Adana Kültür Yolu Festivali, Filistin mücadelesine saygı duruşunda bulunan özel bir seçkiye de ev sahipliği yapacak.

Küratörlüğünü Samed Karagöz’ün üstlendiği “Hâlâ Yaşıyorum” sergisi, Adana Büyükşehir Belediyesi Konser ve Tiyatro Salonu Fuayesi’nde sanatseverlerle buluşacak. Çağdaş Filistin sanatından çarpıcı bir seçkinin yer alacağı sergi, Filistin direnişine sanatsal bir perspektif sunacak. Festival süresince Filistin direnişine dair söyleşiler de düzenlenecek.

Festival kapsamında, Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera ve Balesi, sezon boyunca kapalı gişe oynanan oyunlarını ve performanslarını Adanalılarla buluşturacak. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı müzik toplulukları da festival boyunca konserler verecek.

İl Halk Kütüphanesi, Çukurova Üniversitesi ve Müze Kompleksi Konferans Salonu’nda edebiyat, sanat ve kültür alanlarında söyleşiler düzenlenecek. Adana Müze Kompleksi ve Olgunlaşma Enstitüsü’nde ise geleneksel el sanatları atölyeleri gerçekleştirilecek.

ÇOCUKLARA ÖZEL “ÇOCUK KÖYÜ”

Festival boyunca Merkez Park’ta, çocuklar için eğlenceli ve eğitici aktivitelerin yer aldığı “Çocuk Köyü” kurulacak. Atölyeler, sahne gösterileri, tiyatrolar ve oyun alanlarıyla çocuklar festivalin tadını çıkaracak.

Çizgi film karakterlerinin sahne performansları, panayır çadırları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimleri içeren aktivite çadırları, festival boyunca çocuklarla buluşacak.

Festival kapsamında, “01 Burda AVM” ve “M1 AVM”ye yerleştirilecek piyanolarda genç yetenekler, “Sen de Çal” projesiyle yeteneklerini sergileyebilecek.

Ayrıca, Çukurova Üniversitesi Turkuaz Cafe ve Millet Bahçesi’nde kurulacak Sokak Sahnesi’nde genç müzisyenler performanslarını müzikseverlerle buluşturacak.

Arife Salman

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.