Türk Tarih Kurumu (TTK) Kütüphanesi, okuyucuların arşivlerdeki el yazmaları ve nadir eserlere daha kolay ulaşabilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. TTK Kütüphane Müdürü Özgen, geçen yıl koleksiyonlarında yer alan 16 bin nadir eser ve 2 bin 200 el yazmasını uzaktan erişime açtıklarını belirterek, “Ayrıca kütüphane kataloglarında kayıtlı 170 bin pozluk süreli yayını da okuyucuların hizmetine sunduk.” dedi.
Özgen, kütüphaneye uzun yıllardır kazandırılan 6 bin elektronik dergi ve kitabın da ücretsiz erişime açıldığını vurgulayarak, “Abone olduğumuz üç önemli veri tabanını da okuyucularımızın kullanımına sunduk.” diye konuştu.
YÜZ BİNLERCE KAYNAK DİJİTAL ORTAMDA
TTK Kütüphanesi, veri tabanı üyeliklerini yenileyerek araştırmacılara geniş bir kaynak havuzu sunuyor. Bu kapsamda, “Encyclopedia of the Medieval Chronicle” adlı esere erişim imkanı sağlanırken, sosyal ve beşeri bilimler alanındaki 300’den fazla dergi, 7 bin 500 cilt ve 150 bin makaleye ulaşım sağlayan “Brill Online Journals Collection” da kullanıcıların hizmetine açıldı.
Ayrıca, İslam dünyasına dair uluslararası sınıflandırılmış bibliyografik bilgileri içeren “Indeks Islamicus” veri tabanı da farklı Avrupa dillerinde erişime sunuldu.
Araştırmacılar, TTK Kütüphanesi koleksiyonunda kayıtlı 17 bin 136 nadir eser, süreli yayın, harita ve rölövelerin yanı sıra 3 milyon 100 bin poz dijital görüntüye Kütüphane Otomasyon Sistemi üzerinden ulaşabilecek.
Arife Salman