Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) kurduğu Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, ortak Türk alfabesi üzerinde anlaşmaya vardı. Kazakistan’ın başkenti Astana’da bulunan Türk Akademisi’nden yapılan açıklamaya göre, komisyonun 3. toplantısı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 9-11 Eylül tarihlerinde gerçekleştirildi.
Toplantının temel amacı, Türk dilleri için ortak alfabe projesini tamamlamak ve iki yıllık faaliyet deneyimlerinden yararlanmak olarak belirlendi. Bilim insanları tarafından 1991 yılında önerilen Latin tabanlı Ortak Türk Alfabesi projesi detaylı bir şekilde gözden geçirildi ve komisyon üyeleri, alfabenin geliştirilmesi gereken yönlerini tespit etti.
Sonuç olarak, 34 harften oluşan bir Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşıldı. Bu alfabenin her harfi, Türk dillerinde bulunan çeşitli fonemleri temsil edecek şekilde tasarlandı.
Açıklamada, toplantının tarihi bir öneme sahip olduğu vurgulandı ve Ortak Türk Alfabesi’nin, Türk halkları arasındaki anlayış ve iş birliğini teşvik ederken dil mirasını koruyacağı ifade edildi. Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu, sürecin başarılı bir şekilde tamamlanmasında katkıda bulunan Türk devletlerinin hükümetlerine ve komisyon üyelerine teşekkür etti.
İlgili tüm kurumlar, önerilen Ortak Türk Alfabesi’nin etkin bir şekilde uygulanmasını desteklemeye davet edildi.
Fatma TECİRLİ