1. Anasayfa
  2. Genel

TOPRAKSIZ TARIMLA SU TASARRUFU

TOPRAKSIZ TARIMLA  SU TASARRUFU

Konya İl Tarım ve Orman 

Müdürlüğü ile Selçuk Üniversitesinin iş birliğinde; “Tarımda Tasarruflu Su Kullanımında Tarımsal Yayım Faaliyetlerinin Geliştirilmesi”

 çalıştayı gerçekleştirildi. 

Konya DSİ 4. Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesisleri Toplantı Salonunda  düzenlenen  programa  Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cennet Oğuz, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Aysun Yener Ögür, Konya İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı İbrahim TÖKE, Konya İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Esat ALTUNTAŞ, Kurum Müdürleri, İlçe ve Şube Müdürleri, STK temsilcileri, teknik personeller, tarım danışmanları, basın temsilcileri ve üreticilerimiz katıldı. Açılış ve protokol konuşmalarının ardından çalıştay oturumlarına geçildi. İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin yaptığı konuşmada ihtiyaçların sınırsız kaynakların ise sınırlı olduğu zamanda ve hızla artan nüfusun bu sınırlı kaynakları sürekli tükettiği küresel dünyada kuraklığın olumsuz etkileri suyu stratejik bir güç haline getirmiştir. Tarımsal sulama bu konuda çok önemli faktördür çünkü ülkemizde kullanılan suyun %74’ü tarımsal sulamada kullanılmaktadır. İklim değişikliğinin olumsuz etkileri, iklim değişikliğine uyum, tarımsal üretimde toprak ve su gibi doğal kaynakların korunması sürdürülebilir üretimi gerekli kılmaktadır. Bu kapsamda üreticiler tarımsal üretim tekniklerini uygulamaktadır. Tarımsal sulamanın etkinliği, çevre dostu sulama sistemlerinin kullanılması ve bilinçli sulama da zorunlu hale gelmiştir. Tarımsal üretimde aşırı sulama, su erozyonu toprak ve mahsul kaybına yol açabilir. Sulu tarım bölgelerindeki çiftçiler, modern basınçlı sulama sistemleri kullanılarak küresel iklim değişikliğinin neden olabileceği kuraklıklardan daha az etkilenebilir. Geliştirme ve iyileştirme hedefiyle 2023 yılı sonuna kadar toplam 19 ay sürecek eğitim programımızı sürdüreceğiz. Bilinçli  olarak su içmek, Şimdiye kadar 10 ilçede 213 çiftçiye eğitim verildi. Bundan sonraki süreçte; iklim değişikliği ve sulama yöntemleri, su kaynaklarının kullanımı ve yönetimi, toprak-bitki-iklim ilişkileri, dijital sulama yöntemleri ve kuraklığa dayanıklı alternatifler gibi çok geniş bir yelpazede teorik ve uygulamalı eğitim verilmesi ve ürün çeşitleri  hakkında  2.000 çiftçiye etkili eğitim sağlanması hedefleniyor.

 Bugün bu çalıştayda, tarımda su tasarrufu için gerçekleştirilen eğitim ve yaygınlaştırma faaliyetlerinde etkin, verimli ve proaktif olarak çalışan tarım danışmanları ve teknik elemanların uzmanlık ve becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Konya’nın iklim değişikliğinden en çok etkilenen ve tarımsal kuraklık riski taşıyan illerden biri olması nedeniyle, il personelimiz ile birlikte çiftçilerimiz eğitimler için gerekli hassasiyeti göstermektedir. ve ilçeler. Gerçekleştirilecek olan çalıştay ve eğitim programlarının çiftçilere ve teknik personele faydalı olmasını diliyoruz. Katkıda bulunan herkese teşekkür etmek istiyorum. Etkili ve verimli sulamanın çiftçilere daha fazla gelir getirmesini umuyoruz” dedi. Gaye TORUN

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.