1. Anasayfa
  2. Bilim

Tıp’ın Geleceği, Gerçek Kalbin Yerini Alan Yapay Kalp Yapıldı

Tıp’ın Geleceği, Gerçek Kalbin Yerini Alan Yapay Kalp Yapıldı

Devrim niteliğinde bir icat olan AbioCor doğrudan kalbin yerine takılabiliyor.

Teknolojinin gelişmesi sağlık gibi sektörlere de etki ediyor. Bir zamanlar tedavisi imkânsız gibi gözüken pek çok sağlık sorunu, teknoloji sayesinde hızlıca çözülüyor ama  bununla yetinmeyen bilim insanları, yapay organ gibi konular üzerinde çalışmaya devam ediyor.

İlk Yapay Kalp!

ABD’de sürdüren ünlü Türk Doktor Mehmet Öz’ün de aralarında bulunduğu bilim adamları tarafından geliştirilen mini kalp pompası, kalbin işlevini tam olarak yerine getirmesine katkıda bulunuyor ama merkezi ABD’nin Boston kentinde bulunan AbioMed adlı tıbbi araştırmalar kuruluşu, tam teşekküllü yapay kalp üretmeyi başardı. Titanyumdan yapılmış “AbioCor” adlı cihazın özelliği, hasta kalp çıkarılarak yerine nakledilmesi. Doğrudan kalbin yerine takılan AbioCor kalbin hareketlerini kopya ediyor ve sarf edilen gayrete göre hastanın kalp atış hızını azaltıp arttırıyor. AbioCor kalbin yerini aldığında, hastaların sadece kan sulandırıcı Aspirin alarak normal yaşamlarını sürdürebilmesi mümkün.

AbioMed sekiz yıldır üzerinde çalıştığı yapay kalbi 90 inek üzerinde denediğini ve başarılı sonuçlar elde ettiğini bildirdi.

ABD’nin Kentucky eyaletinde, Amerikalı bir hastaya, dışarıdan kabloya gerek duymadan bataryaları şarj edilebilen AbioCor Takıldı.

Louisville şehrinde bulunan Jewish Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyatta, hastanın durumunun oldukça iyi olduğunu belirtildi. AbioCor kablosuz yapay kalp, greyfurt büyüklüğünde mekanik bir pompa görevi görüyorken, kan pompalayan iki bölümü, normal kalplerde olduğu gibi, bir bölümü akciğerlere kan pompalayacak, diğer bölümü vücudun diğer taraflarına hizmet verecek. 5 saat enerji verebilen pil zayıfladığında dışarıdan yeniden şarj ediliyor. Kalple beraber batarya komple göğüs kafesinin içine yerleştirilmesiyle kabloların oluşturabileceği enfeksiyon sorunu ortadan kalkıyor ve bugüne kadar yapay kalp yerleştirilen hastaların aksine taşıyıcı, kablolarla sürekli enerji kaynağına bağlı kalmıyor. Bataryası zayıfladığında, taşınabilir bir alet yardımıyla, “indükleme” yöntemiyle dışarıdan doldurulabiliyor. AbioCor kalbinin ilk fiyatının 27-30 bin sterlin civarında olması bekleniyor. AbioMed firmasının başkan yardımcılarından Dr. Robert, daha önce yaptığı açıklamada AbioCor’u geliştirirken hedeflerinin, yapay kalp taşıyan insanın, normal insanlardan ayırt edilmemesini sağlamak olduğunu belirtmişti.  

Emir Can Turanoğlu

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.