New York’taki Cold Spring Harbor Laboratuvarı’nda yürütülen çalışmada, kronik stresin beyaz kan hücrelerinden nötrofillerin yapışkan ağlar oluşturmasına yol açtığı keşfedildi. Bu durum, kanser hücrelerinin dokuları daha kolay istila etmesine neden oluyor. Araştırmada, stres altındaki laboratuvar farelerinde meme kanserinin yayılma riskinin iki ila dört kat arttığı belirlendi. Parlak ışık, yüksek ses ve yiyecek eksikliği gibi stres faktörlerine maruz bırakılan farelerde bağışıklık hücrelerinin sayısının azaldığı ve tümörlerin daha hızlı yayıldığı gözlemlendi.
Bilim insanları, stres hormonu kortikosteronun kanserin yayılmasını teşvik ettiğini ve akciğerlerde lezyon oluşumuna neden olduğunu tespit etti. Çalışma ayrıca, bağışıklık sistemini destekleyen T hücrelerinin sayısının düştüğünü ortaya koydu.
Araştırmacılardan Dr. Xue-Yan He, “Kanser hastalarının stres yaşaması kaçınılmaz. Bu yüzden stresin vücudumuz üzerindeki etkilerini daha iyi anlamamız gerekiyor.” diyerek bu konunun önemine dikkat çekti. Çalışma, tıp dünyasında büyük yankı uyandırırken uzmanlar, stres yönetiminin kanser tedavisinde önemli bir rol oynayabileceğini vurguladı. Araştırmanın bulguları Cancer Cell dergisinde yayımlandı.
Hilal Gürsoy