ABD merkezli kahve zinciri Starbucks, temmuz-eylül dönemine ait mali sonuçlarını açıkladı. Şirketin küresel satışları, özellikle ABD ve Çin’de zayıf talep nedeniyle yüzde 7 azaldı. Bu dönem, Starbucks için dördüncü çeyrek olarak kabul ediliyor ve bilanço, 29 Eylül’de sona eren mali takvim verilerine dayanıyor.
Starbucks’ın karşılaştırılabilir mağaza satışları, Kuzey Amerika ve ABD’de yüzde 6, uluslararası pazarlarda ise yüzde 9 geriledi. Özellikle Çin’deki satışlar yüzde 14 oranında bir düşüş gösterdi. Şirketin geliri de, yıllık bazda yüzde 3 azalarak yaklaşık 9,1 milyar dolara geriledi. Hisse başına karı ise yüzde 25 düşüşle 80 sente indi.
Mali yılda, küresel karşılaştırılabilir mağaza satışları toplamda yüzde 2 azalmışken, Kuzey Amerika ve ABD’de yüzde 2, uluslararası pazarlarda yüzde 4 ve Çin’de yüzde 8 düşüş kaydedildi. Ancak şirketin toplam geliri, yüzde 1 artışla 36,2 milyar dolar olarak hesaplandı.
Starbucks CEO’su Brian Niccol, sonuçlarla ilgili yaptığı açıklamada, müşterileri geri kazanmak için stratejilerinde köklü değişiklikler yapmaları gerektiğini vurguladı. “Açık bir planımız var ve Starbucks’ı büyümeye geri döndürmek için hızlı bir şekilde ilerliyoruz,” dedi. Mali İşler Direktörü Rachel Ruggeri ise, şirketin uzun vadeli büyümeye geri dönmesini beklediklerini belirtti.
Starbucks, son dönemde İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle protesto ve boykot kampanyaları ile karşı karşıya kaldı. Şirket, geçen yıl ekim-aralık döneminde Orta Doğu’daki mağazaların olumsuz etkisiyle yıllık satış tahminini aşağı çekmişti. 2020 yılından bu yana ilk kez, ocak-mart döneminde küresel satışlarında yüzde 4’lük bir düşüş yaşandı. Nisan-haziran döneminde de bu düşüş devam etti ve yüzde 3 olarak kaydedildi.
Starbucks’ın yaşadığı bu zorlu dönemin, şirketin gelecekteki stratejilerini nasıl etkileyeceği merakla bekleniyor.
Fatma TECİRLİ