TBMM’den geçen spor yasası resmi gazetede yayımlandı. Bu yasaya göre spor kulüpleri dernek statüsünden çıkarılacak ve spor anonim şirketi olacak!
Yeni yasa spor kulüplerinin kuruluş ve işleyiş mekanizmasına köklü değişiklikler getiriyor.
Kulüpler bu yasa ile birlikte; bir önceki yılın brüt bütçesinin % 10 fazlasını geçmeyecek şekilde borçlanabilecek. Borçlanma limiti Genel Kuruldan yetki alınması halinde ise en fazla %50’sine kadar yükseltilebilecek.
Yöneticiler kulüpte görev yaptıkları dönemde oluşan borçlardan sorumlu tutulacak.
Önceki dönemden kalan borçlar için ise tüm kulüplere bir ödeme takvimi hazırlanacak.
Spor kulüpleri, spor faaliyetlerine katılmak amacıyla gerçek veya tüzel en az 7 kişi tarafından kurulabilecek. Kulüpler Gençlik ve Spor bakanlığı tarafından tescil edilerek, her türlü spor faaliyetlerine katılabilecek.
KULÜPLER BİRLİĞİNİN AÇIKLAMASI
Kulüpler Birliği yasanın çıkmasını desteklediklerini belirtiyordu ancak yasada yer alan bazı maddelerin şu anki halleriyle sorun yaratacağını öne sürdü.
Bu sorunları kısaca özetlemek gerekirse;
13. maddenin özerkliğe tehdit oluşturacak şekilde kaleme alınması, 20. maddenin finansal sorunların çözümünü çıkmaza sokacağı endişesi ve yasanın bu haliyle uluslararası statülere aykırılık teşkil edebileceği korkusu oldu.
SPOR YASASI WEB SİTESİ AÇILDI
Spor yasası ile ilgili tüm merak edilen sorulara cevap bulunabilecek bir web sayfası hizmete açıldı.
Spor kanunu bilgilendirme platformu adıyla hizmete giren web sayfasına “sporkanunu.gsb.gov.tr” adresinden ulaşılabilecek.
Mevlüt Kayalı