1. Anasayfa
  2. Genel

SOKAK HAYVANLARINA YÖNELİK KANUN KABUL EDİLDİ

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi. Rehabilitasyon ve Bakım standartları güçlendiriliyor.

SOKAK HAYVANLARINA YÖNELİK KANUN KABUL EDİLDİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini kabul etti. Bu teklif, sahipsiz hayvanların korunması, sağlık sorunlarının çözümü ve sahiplendirilme süreçlerinin düzenlenmesi amacı taşıyor. Teklife göre, Hayvanları Koruma Kanunu’na önemli eklemeler yapılacak. Bunların başında, kanunun amaçları arasına “insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla” ifadesi eklenmesi geliyor. Böylelikle hayvan refahı ile birlikte insan ve çevre sağlığının da korunması ön planda tutulacak.

Sahipli ve sahipsiz hayvan kavramları net bir şekilde tanımlanacak. Sahipli hayvanlar, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilerek belgelenirken, sahipsiz hayvanlar için de düzenlemeler yapılacak. Hayvan bakımevleri, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların geçici olarak barındırılarak rehabilite edilmeleri ve sahiplendirilinceye kadar bakımlarının sağlanması amacıyla kurulacak ve işletilecek. Yerel yönetimlerin bu süreçte aktif rol alması teşvik edilecek. Sahipsiz hayvanların toplanması, bakımevlerine götürülmesi ve sahiplendirilme süreçlerinin yönetimi yerel yönetimlerin sorumluluğunda olacak. Ayrıca, belediyelerin hayvan bakımevleri kurma zorunluluğu getirilecek ve bu kurumların koşulları iyileştirilerek hayvanların daha iyi bir ortamda rehabilitasyon edilmesi sağlanacak.

Düzenleme ile ayrıca, sahipli hayvan terkine yönelik caydırıcı tedbirler artırılacak. Sahipli hayvanlarını terk edenler veya kötü muamelede bulunanlar, idari para cezası ile cezalandırılacak ve bu cezalar ciddi şekilde artırılacak. Bu düzenlemelerin amacı, hayvan sahiplerini sorumluluklarını yerine getirmeye teşvik etmek ve hayvan refahını artırmak olarak belirlendi.

Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesindeki “Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.” hükümleri uygulanacak.

Yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.

 Hayvanların korunmasına ilişkin bu yeni düzenlemeler, Türkiye’de hayvan refahı ve koruma standartlarının yükseltilmesine yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi ve kabul edilmesi ile birlikte, bu düzenlemelerin hayata geçirilmesi planlanıyor.

Fatma Tecirli

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.