1. Anasayfa
  2. Bilim

SİBER TEHDİTLERDE YAPAY ZEKA DÖNEMİ

SİBER TEHDİTLERDE YAPAY ZEKA DÖNEMİ

Türkiye’nin 12. Kalkınma Planı’na göre, gelecek dönemde siber tehditlere karşı ulusal güvenlik kalkanını güçlendirmeyi hedefliyor. Bu amaç doğrultusunda, Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı, yeni nesil siber tehditler ve teknolojik gelişmeler çerçevesinde güncellenerek ulusal siber güvenlik işlemlerine yönelik yeni adımlar atılacak. Avrupa Birliği’nin (AB) Şebeke ve Bilgi Güvenliği Direktifi ile siber güvenlik alanındaki yeni çalışmalar ve uluslararası alanda en iyi uygulamaların değerlendirilmesi ile, ulusal siber güvenliğinin nasıl daha iyi uygulanabileceğine yönelik düzenlemeler yapılıyor.

Siber tehdit istihbaratının edinimi ve paylaşımı, kaynak çeşitliliğinin, yapay zekâ ve büyük veri analitiği uygulamalarının geliştirilmesi güçlendirilecek. Ulusal siber güvenlik tehdidi unsurlarının erken tespitine ve önlenmesine yönelik çalışmalarda yeni düzenlemeler yapılacak. Ulusal çapta siber güvenlik hizmetleri güçlendirilerek, altyapının tüm unsurları arasında etkileşim artırılmış olacak. Kritik altyapılarda bilgi güvenliği yönetim sisteminin oluşturulmasına yönelik usul ve esaslar belirlenerek uygulamaya alınacak. İhtiyaç duyulan bölgelerde siber güvenlik standartları oluşturulacak.

Yerli ve Milli Siber Güvenlik Ekosistemi

Türkiye’nin 12. Kalkınma Planı, yerli siber güvenlik ekosisteminin geliştirilmesini ve milli çözümün yaygınlaşmasını hedeflemektedir. Bu doğrultuda, yerli ve uluslararası pazarda rekabet edebilir hale getirmek için destek sağlanacak ve siber güvenlik test altyapıları geliştirilecektir. Başta kamu kurumları olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlarda yerli siber güvenlik kullanımı teşviği sağlanması hedefleniyor. Ayrıca siber güvenlik bilincinin Türkiye genelindeki yayınlaştırılması amaçlanıyor. Siber güvenlik alanında iş gücünün yetiştirilmesi ve kariyer imkanlarının olanaklarını geliştirmek için programlar üretilecek. Bunun ile birlikte, yetkinin iş gücünün korunması için yeni iş modelleri oluşturulacak. Siber güvenlik sektöründeki ihtiyaçlara uygun eğitim içerikleri geliştirilecek. Ayrıca toplumun siber güvenlik konusunda bilgilendirilmesi amacıyla faaliyetler yürütülecek. Dijital verinin daha yüksek katma değer oluşturacak şekilde çoğaltılması üzerinde geliştirilen çalışmalar desteklenecek. Bu sayede Türkiye, siber güvenlik alanında uluslararası rekabet gücünü artıracak. Fatma Gökçe SAYGILI

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.