Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından gerçekleştirilen TÜBİTAK projesinde cinsiyeti belirlenerek üretilen embriyo geliştirildi. Projeyle Türkiye’de hayvancılık sektöründe verimliliği artırmak hedefleniyor.
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hasan Alkan’ın yürütücülüğünü yaptığı “Sığırlarda İn Vitro Cinsiyeti Belirlenmiş Embriyo Üretiminde Mikroakışkan Sperm Seleksiyon Araç Kullanımının Embriyo Gelişimi ve Kalitesi Üzerine Etkisi” adlı proje, TÜBİTAK tarafından 1001 programı kapsamında desteklenmeye layık görüldü.
Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Hasan Alkan, embriyo üretimi ve transferinin genetik olarak üstün hayvanlardan alınan embriyoların taşıyıcı annelere nakledilmesini içeren bir yöntem olduğunu belirtti. Bu yöntemle bir dişi hayvandan yılda bir yavru elde edilirken, embriyo transferi sayesinde bu sayının yılda 6-10 yavruya çıkarılmasının mümkün olduğunu vurguladı. Üretilen embriyolar, dondurularak uzun süre saklanabiliyor ya da farklı bölgelere nakledilerek taşıyıcı annelere transfer edilebiliyor.
Sahra YILMAZ