Gün içinde şekerleme yapmanın sağlığımıza olumlu bir etkisi olabilir mi? Pappas Scientific American internet sitesinde yayımlanan, bilim alanında yazan gazeteci Stephanie Pappas’ın yazısına göre, sorunun cevabı “evet”. Pappas, bu türden kısa uykuların hem kısa hem de uzun vadedeki etkilerini, bilimsel araştırmalardan yola çıkarak anlatıyor.
Şekerleme yapmanın herkese fayda sağlayıp sağlamadığı konusu tartışma konusu olsa da, araştırmalar; kısa vadede bazı insanların bilişsel performanslarını artırabileceğini öne sürüyor. University College London’dan epidemiyolog Victoria Garfield, “Yaklaşık 30 dakika şekerleme yapabiliyorsanız, ki bu çok uzun bir süre değil, beyninizin biraz daha sağlıklı yaşlanmasına yardımcı olabileceğinize dair oldukça iyi kanıtlar var.” diyor.
Virginia Commonwealth Üniversitesi’nde psikolog Natalie Dautovich, şekerlemeleri doğru zamanlamanın uyku sersemliğini azaltabileceğini söylüyor. Dautovich, 20 dakikalık bir şekerlemenin şarj olmayı sağladığını, 60-90 dakikalık bir uykunun daha da onarıcı olabileceğini belirtiyor. 20 dakikadan fazla ve 60 dakikadan az süren bir şekerlemeden kaçınılması gerektiğini, bunun büyük olasılıkla uyku sersemliğine yol açacağını da ekliyor.
şekerleme yapmanın faydaları:
Stres ve Endişeyi Önlüyor: Günlük problemler uykusuzlukla birleşince vücuttaki stres hormonu zararlı boyutlara ulaşıyor. Uyurken kan basıncı ve stres seviyesi düştüğü için kısa bir şekerleme sonrasında kendinizi daha sağlıklı hissetmeye başlarsınız.
Zihinsel Aktivitelere Hız Katıyor: Araştırmalara göre 60-90 dakika aralığında yapılan
öğle uykusu zihinsel aktivitelere hız katıyor, hafızayı güçlendiriyor. Ortalama bir-bir buçuk saat yapılan öğle uykuları algıyı güçlendirip, gün içi aktivitelerimizi daha verimli kılıyor.
Kalbe Faydalı: Gece uykuları gibi öğle uykuları da kalp sağlığını koruyor, kalp krizi riskini azaltıyor.
Yeme İçme Alışkanlığımızı Düzenliyor: Şekerleme yapmak açlık hissini azaltıyor ve sağlıksız gıda tüketme isteğinizi kontrol altına alıyor.
Daha Dinç Hissettiriyor: Yapılan deneylere göre 20 dakikalık bir öğle uykusu 200 mg kafeinden ve egzersizden daha fazla enerji veriyor. Zeynep ŞAHİN