1. Anasayfa
  2. Genel

SATICILAR İADE KARGO MASRAFLARINI KARŞILAMAYA DEVAM EDECEK

Mesafeli sözleşmelerde cayma hakkını kullanan tüketiciler, iade edilen ürünlerin kargo ücretini ödeme yükümlülüğünden muaf tutulacak. Bu masraflar, satıcı veya sağlayıcı tarafından karşılanmaya devam edecek. Böylece, tüketicilerin iadeler sırasında ek bir maliyetle karşılaşmalarının önüne geçilecek.

SATICILAR İADE KARGO MASRAFLARINI KARŞILAMAYA DEVAM EDECEK

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Resmi Gazete’nin 23 Ağustos 2022 tarihli sayısında yayımlanan yönetmelikle, tüketicilerin cayma hakkı kapsamındaki iade kargo ücretlerinin hangi tarafça karşılanacağı konusunun sözleşme öncesinde belirlenmesine ve cayma hakkı istisnalarının kapsamının genişletilmesine yönelik düzenlemeler getirildiği hatırlatıldı. Bu düzenlemelerin 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülüyordu.

Ancak, 4 Eylül 2024’te düzenlenen 28. Tüketici Konseyi toplantısında gündeme getirilen öneriler ve Bakanlığın değerlendirmeleri doğrultusunda, yeni değişiklikler yapıldığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Tüketicilerin mesafeli satış sözleşmelerinde cayma hakkını kullanmaları durumunda, iade edilen ürünlerin kargo ücretinin satıcı veya sağlayıcı tarafından karşılanmasına devam edilmesi yönünde mevzuat değişikliğine gidildi. Bu değişiklikle, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un temel amaçlarından biri olan tüketicilerin ekonomik menfaatlerinin korunması sağlanmıştır.”

Ayrıca, tüketicilerin sıkça satın aldığı elektronik ürünler olan cep telefonu, akıllı saat ve bilgisayarların, mesafeli satışlarda cayma hakkı kapsamı dışına çıkarılmasına ilişkin değişiklik de yeniden gözden geçirildi. Açıklamada, bu ürünlerin cayma hakkı istisnasından çıkarıldığı ve tüketicilerin bu ürünlerde de cayma hakkını kullanabileceği belirtildi. Böylece, tüketicilerin e-ticaret siteleri ve platformlar üzerinden gerçekleştirdikleri mesafeli alışverişlerde daha güvenli bir deneyim yaşamaları amaçlandı.

Son olarak, yürürlüğe 1 Ocak 2026’da girecek düzenleme ile, satıcı ve sağlayıcılar tarafından tüketicilere doğru ve eksiksiz bilgilendirme yapılması için ön bilgilendirme formuna yeni düzenlemeler getirildiği ifade edildi. Bu düzenleme kapsamında, tüketicilerin uyuşmazlık durumlarında parasal limitlere göre tüketici mahkemelerinin görev alanına giren konular için mahkemeye gitmeden önce arabuluculuk yoluna başvuracaklarına dair bilginin de ön bilgilendirme formunda yer alması zorunlu hale getirildi.

Açıklamada, tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunmasına yönelik mevzuat çalışmalarının titizlikle sürdürüleceği vurgulandı.

Tayyibe Duygu Saçar

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.