1. Anasayfa
  2. Genel

RAMAZANDA NASIL BESLENMELİYİZ?

RAMAZANDA NASIL BESLENMELİYİZ?

On bir Ayın Sultanı Ramazan-ı Şerif’in yaklaşmasıyla birlikte gerek yiyip içtiklerimiz gerekse de fiziksel aktivitelerimiz önemli bir hal alıyor. Oruçta vücut sağlığımız için dikkat etmemiz gereken uyarılar yapılıyor. Ayrıca iftar ile sahurun düzenli ve sağlıklı yapılması sağlığımız için önemli birer faktör.

Oruç Öncesinde Beslenmeye Dikkat!

Ramazan ayı öncesinde de tükettiğimiz besinlere dikkat etmemiz gerektiğini ifade eden Diyetisyen Uğur Arslanbay, “Oruç öncesi her besin grubundan mutlaka gün içerisinde almalıyız. Bunlar; et grubu tahıl grubu süt grubu meyve grubu ve sebze grubudur. Bu besinleri gün içerisinde yayarak iki ya da üç öğün olacak şekilde planlaması yapılarak tüketmeliyiz. Fiziksel aktivitemiz de mutlaka olmalıdır. Akşam yemeğinden yarım saat ya da 45 dakika sonra mutlaka düzenli bir yürüyüş öneriyorum. Bununla birlikte gün içerisinde yetişkin bir birey en az 1,5-2 litre su içmelidir…”

Sahura Kalkmak Çok Önemli

Vücut direnci için sahura kalkmanın sağlık açısından önemini vurgulayan Uğur Arslanbay, “Sahura mutlaka kalkmalıyız. Sahurda tercih edilecek yemek hafif olarak adlandırdığımız kahvaltılık olması bizim için önemlidir. Sahurda yağlı besinlerden ve kızartmalardan uzak durmalıyız. Protein ağırlıklı peynir ve yoğurt grubunu mutlaka tüketmeliyiz. Ayrıca yumurta da uzun süreli tok tutan besinlerden bir tanesidir. Bunun yanında mutlaka sebze grubuyla birlikte yeşillik tüketimine de önem vermeliyiz. İftarda ise duruma göre hurma zeytin su gibi besinlerle orucumuzu açabiliriz. Fakat orucumuzu açtıktan sonra çok sıcak olmayacak şekilde ya da çok soğuk olmayacak şekilde ılık bir çorba ile iftara devam etmeliyiz. Yine iftarda çorbadan sonra ağır yemeklerden mutlaka uzak durmalıyız. Yağlı ve aşırı karbonhidrat içeren besinler tüketmemeliyiz.” şeklinde konuştu.

Ayrıca çorba tüketildikten 10 dakika sonra mola verilmesi mide ve bağırsakların rahatlamasını sağlıyor. O süreç içerisinde hafif bir yürüyüş yapmakta vücut ağırlığını engelliyor.

İftardan Sonra Mutlaka Meyve Tüketilmeli!

İftardan sahura kadar olan kısımda orucumuzu açtıktan sonra bir ya da iki porsiyon meyve tüketebileceğimizi söyleyen Arslanbay, “Uzun süreli açlıktan dolayı vücut su kaybedeceğinden ötürü mutlaka 1,5-2 litre su tüketimini gerçekleştirmeliyiz. İftardan sonra tüketebileceğimiz meyveler de besin içeriği açısından önemlidir. Ayrıca lokmalarımızı yavaş yavaş çiğneyerek sofrada uzun süre kalmalıyız. Çünkü yavaş yemek sindirimi kolaylaştırır ve erken tokluk hissi sağlar bu da kilo almamızı engelleyecektir.” dedi.

Bununla birlikte iftardan bir saat sonra kısa süreli de olsa mutlaka yürüyüş yapılması gerekiyor. Hayırlı Ramazanlar dileriz.

Tuğba KALAY

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.