Nelson Mandela, ırk ayrımcılığına karşı en güzel örnek ve simge olmuştur. Güney Afrika’nın Doğu Kap şehrine bağlı Mvezo köyünde dünyaya gelmiştir.
Eğitim hayatı, siyasi olaylara karışmasıyla kesintiye uğramış ve Fort Hare Üniversitesi’nden uzaklaştırılmıştır. Sonrasında Transvaal’a gitmiş ve madenlerde polis memurluğu yaparken üniversite eğitimini uzaktan sürdürmüştür. 1942 yılında Witwatersrand Üniversitesi’nden hukuk diploması almış ve Güney Afrika tarihindeki ilk siyahi avukat olarak önemli bir görev üstlenmiştir. Ancak 1962 yılında, izinsiz yurtdışına çıkmak ve suikast düzenlemek iddialarıyla yargılanmış ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştır.
Bunun nedeni ise beyazların temsil olduğu parlementonun çıkardığı kanunlara uymak zorunda olmadığını savunmasıdır. Birçok kez mahkum olmuş, hapiste kalmıştır. Bunlardan başlıcası Güney Afrika’da Robben Adası’nda 27 yıl hapiste kalmasıdır. Bu olaylardan sonra ırkçılık tüm dünyada yayılmaya başlamıştır ve böylece adı tüm dünyada duyulmuştur. 1990 yılında devlet başkanı De Klerk tarafından şartsız şekilde serbest bırakılmıştır. Serbest bırakılmasına hem siyah hem de beyaz Güney Afrikalılar tarafından büyük bir sevinçle karşılanmıştır.
Hapisten çıktıktan sonra demokratik bir Güney Afrika olması için çalışmış ve çabalamıştır. Çalışmaları karşılıksız kalmamıştır. 10 Mayıs 1994 yılında Güney Afrika Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmıştır. Böylece ilk siyahi Cumhurbaşkanı olmuştur.
Özel hayatına baktığımızda ise üç evliliği vardır. İlk evliliğini 1994 yılında Evelyn Ntoko Mase ile yapmıştır. 13 yıl sürmüştür bu evliliği. Evliliğinden 4 çocuğu olmuştur. Madiba Thembekile, Makgatho oğullarıdır. İlk oğulları Thembekile babası mahkumken vefat etmştir. Makaziwe Mandela ise kızlarıdır. Kızlarının ilki vefat etmiştir ve onun anısına ikinci kızlarına da bu ismi vermişlerdir.
İkinci evliliği ise Winnie Medikizela Mandela ile olmuştur. Bu evliliğinden ise iki kızları olmuştur. Zenani ve Zindzisva’dır. 1996 yılında 1996 boşanmışlardır. Bunun sebebi ise eşinin adam kaçırma ve cinayet suçlarından yargılanmasıdır. Üçüncü evliliğini ise eski Mozambik başkanı Samora Machel’in eşi Graça Machel ile yapmıştır. Nelson Mandela 8 Haziran 2013 yılında hastaneye kaldırılmıştır. 5 Aralık 2013 yılında, 95 yaşında hayatını kaybetmiştir.
Nelson Mandela, hayatı boyunca birçok uluslararası ödül kazanmış ve birçok başarıya imza atmıştır. Ödülleri arasında Lenin Barış Ödülü (1962), Nehru Ödülü (1979), Bruno Kreisky İnsan Hakları Ödülü (1981), UNESCO’nun Simon Bolivar Ödülü (1983), Atatürk Uluslararası Barış Ödülü (1992) ve Nobel Barış Ödülü (1993) bulunmaktadır.
Nelson Mandela, sadece Güney Afrika’nın değil, tüm dünyanın gözünde önemli bir figür olmuştur. Hapishanede geçirdiği yıllar boyunca bile, ırk ayrımcılığına karşı mücadelesinden ve barışçıl direnişinden asla vazgeçmemiştir. Mandela, özgürlük ve eşitlik için verdiği savaşta, cesaret, kararlılık ve özveri ile dolu bir lider olarak tanınmaktadır.
Onun liderliği altında, Güney Afrika’da ırk ayrımcılığına son verme süreci başlamış ve ülke, demokratik bir dönüşüm geçirmiştir. Ancak Mandela’nın mirası sadece siyasi değil, aynı zamanda insan hakları ve adalet mücadelesiyle de özdeşleşmiştir. O, barışçıl bir şekilde ırkçılığa karşı durmanın ve uzlaşmanın gücünü göstermiştir.
Mandela’nın uluslararası alanda kazandığı ödüller, onun etkisinin sadece Güney Afrika ile sınırlı olmadığını göstermektedir. Onun adı, dünya genelinde barış, özgürlük ve insan hakları için mücadele edenler arasında ilham kaynağı olmuştur. Mandela’nın çabaları, ırkçılığa karşı mücadelede devrim niteliğinde bir dönüm noktası olmuş ve dünya genelinde sosyal adalet mücadelesine ışık tutmuştur.
Nelson Mandela, yaşamı boyunca birçok mücadele vermiştir. Hatta bu konuda şöyle bir sözü vardır. “ Mücadele benim hayatımdır. Hayatımın sonuna kadar siyahların bağımsızlığı için mücadele edeceğim.” O tüm hayatı boyunca mücadele etmiştir. Irkçılığa karşı birçok insanı cesaretlendirmiştir. Nelson Mandela “Özgürlük Savaşçısıdır”. İnsanlara çok güzel örnek olmuştur. Birleşmiş Milletler ırkçılığa karşı ve özgürlük davasına verdiği mücadeleden dolayı 18 Temmuz’u “Uluslararası Nelson Mandela Günü” ilan etmiştir. Güney Afrika’nın birçok bölgesinde anma programları düzenlenmektedir.
Bu yıl vefatının 11. yılı olacaktır. Huzur içinde uyu Özgür Savaşçı.
Fatma TECİRLİ