1. Anasayfa
  2. Çevre ve İklim

ORMAN YANGINLARININ SESSİZ TETİKLEYİCİSİ: CAM VE PLASTİK ATIKLAR

Sıfır Atık Vakfı'nın yayımladığı çalışmaya göre, yaz aylarında ormanlarda bırakılan cam ve plastik atıklar, yangınların başlıca tetikleyicileri arasında yer alıyor. Mercek etkisiyle kuru otları tutuşturan cam kırıkları ve hızla alev alabilen plastikler, her yıl yüzlerce orman yangınına neden oluyor.

ORMAN YANGINLARININ SESSİZ TETİKLEYİCİSİ: CAM VE PLASTİK ATIKLAR

Sıfır Atık Vakfı, yaz aylarında orman yangınlarının artmasında çevreye bırakılan atıkların etkisini gözler önüne seren bir çalışma yayımladı. Vakıf, özellikle cam ve plastik atıkların, sıcak ve kuru hava koşullarında yangınları tetikleyebilecek ciddi riskler barındırdığını vurguladı.

Yapılan açıklamada, güneş ışınlarını mercek etkisiyle yoğunlaştırabilen cam kırıkları ile kolay tutuşan plastik şişelerin, ormanlık alanlarda bırakıldığında büyük tehlikelere yol açtığı belirtildi. Piknik ve kamp alanlarında terk edilen bu atıkların, uzmanlar tarafından “içeride bırakılan bombalar” olarak tanımlandığı aktarıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, 2023 yılında Türkiye’de çıkan 2.309 orman yangınından 512’si doğrudan cam veya plastik atıklardan kaynaklanan ısınma, parlama ya da izmarit gibi etkenlerle başladı. Özellikle yaz aylarında güneş ışığına açık alanlarda bırakılan cam şişeler ve kırıklar, kuru otları tutuşturabilecek kadar enerji yoğunluğu oluşturabiliyor.

ORMAN YANGINLARI, İKLİM KRİZİNİ TETİKLİYOR

Yangınların sadece doğal yaşamı değil, atmosferik dengeyi de tehdit ettiğine dikkat çekildi. 2021’deki büyük yangınlarda yaklaşık 15 milyon ton karbondioksit eşdeğeri salınım gerçekleştiği ve bunun, yangınların iklim krizini nasıl derinleştirdiğini ortaya koyduğu vurgulandı.

Açıklamada, Türkiye’deki orman yangınlarının %98’inin insan kaynaklı olduğu bilgisi de paylaşılarak, bireysel farkındalık ve toplumsal bilinçlenmenin hayati önemde olduğu ifade edildi.

2024’te Türkiye genelinde 3.797 orman yangını meydana geldi ve yaklaşık 27 bin hektar ormanlık alan zarar gördü. 2000-2009 arasında yıllık ortalama 2.091 olan yangın sayısı, 2020-2024 döneminde 2.946’ya yükseldi. En çok yangın çıkan iller arasında Muğla (yıllık ortalama 312), İzmir (282) ve Antalya (223) öne çıktı.

SIFIR ATIK YAKLAŞIMI: ÖNLEYİCİ BİR GÜÇ

Sıfır Atık Vakfı, çevreye bırakılan cam ve plastiklerin sadece doğayı kirletmediğini, aynı zamanda yangınların başlamasını da kolaylaştırdığını belirterek, “Sıfır Atık” sisteminin yangınlarla mücadelede önemli bir strateji olduğunu vurguladı.

Vakfa göre, geri dönüşüm sistemlerinin güçlendirilmesi, ormanlara yakın bölgelerde atık birikiminin engellenmesi ve yerel yönetimlerin bu konuda politika geliştirmesi, yangın riskini ciddi ölçüde azaltabilir.

Açıklamada, bireylerden belediyelere, kamu kurumlarından özel sektöre kadar herkesin yangın riskini azaltmak için sorumluluk taşıdığı hatırlatıldı. Doğaya bırakılan her cam ya da plastik atığın potansiyel bir yangın kaynağı olduğu gerçeğiyle, toplumsal bilinç ve ortak hareket çağrısı yapıldı.

Arife SALMAN

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.