NASA, uzayın en ayrıntılı ve renkli üç boyutlu haritasını çıkarmak için SPHEREx adlı teleskopu uzaya gönderdi. Jet Propulsion Laboratory (JPL) tarafından geliştirilen teleskop, 28 Şubat’ta fırlatıldı. Bu teleskop önümüzdeki iki yıl boyunca gökyüzünü dört kez tarayarak büyük bir veri seti oluşturacak.
SPHEREx, 102 farklı kızılötesi renk tonunda tarama yaparak gökcisimlerinin bileşimini ve uzaklığını belirleyecek. Misyon tamamlandığında, 450 milyon galaksinin üç boyutlu haritası çıkarılmış olacak.
Teleskop, Büyük Patlama sonrası evrenin ilk anlarını incelemek, evrendeki toplam ışık miktarını ölçmek ve Samanyolu’ndaki su ile yaşam için kritik elementleri tespit etmek amacıyla veri toplayacak.
SPHEREx, yalnızca uzak galaksileri incelemekle kalmayacak, aynı zamanda Samanyolu’ndaki su, karbon dioksit ve diğer yaşamsal bileşenleri de araştıracak. Bu sayede, yaşanabilir gezegenlerin oluşum süreci hakkında önemli veriler elde edilecek.
NASA bilim insanı Gary Melnick, SPHEREx’in James Webb Uzay Teleskobu (JWST) ile iş birliği yapabileceğini belirterek, SPHEREx’in ilginç bir keşif yapması halinde Webb’in bunu daha yüksek çözünürlükte inceleyebileceğini söyledi.
SPHEREx misyonunun, evrenin oluşumu ve uzaydaki yaşam potansiyeli konusunda önemli bilimsel bulgular sunması bekleniyor.
Fatma TECİRLİ