Bertrand Russel tarafından yazılıp 1930 yılında yayımlanmış, yazarın mutlu olmak hakkındaki görüşlerini içeren, insanın kendisini tanırken okuyabileceği bir kitap diyebilirim. Yazar mutluluk için verdiği önerilerin sizi mutlu yapacağını iddia etmiyor, ama mutlu yapacağına inanıyor. Öncelikle mutsuzluğun sebeplerini bölüm bölüm açıklıyor daha sonra da mutlu olabilmek için yapılması gerekenleri de yine bölüm bölüm anlatıyor.
Modern dünyada her şey gibi duygular da hızlıca tüketiliyor. Mutluluk ulaşılamadığı için ya da kişiye özel olduğu için herkesin peşinden gittiği bir duyguya dönüşüyor. Bana göre birey bu kitabı mutlu olmak için okumasa bile mutsuzluğunun sebebini öğrenmek için kesinlikle okumalı.
Kitaptan bazı notlar:
“… İstediklerimizin bazılarını elde edememek mutluluğun ayrılmaz bir koşuludur…”
“…Okura şunu inandırmak istiyorum ki, ileri sürülenler ne olursa olsun, mantık, mutluluğa ambargo konulmasına karşıdır; üstelik bence üzgünlüklerinin evren hakkındaki görüşlerinden ileri geldiğini içtenlikle iddia edenler, atı arabanın arkasına koşmaktadırlar; gerçekteyse mutsuzlukları bilmedikleri bir neden dayanır ve bu, onların dünyanın daha az zevkli yönleriyle ilgilenmelerine yol açar…”
“…İnsanoğlu işbirliğine muhtaçtır ve doğa kendisine, biraz noksan da olsa, işbirliği için gerekli dostluk içgüdüsünü vermiştir…”
“…Bir kişi, başarıyı istemekle kalmayıp, bütün benliğiyle başarının peşinde koşmanın ödev olduğuna inandığı ve böyle yapmayanı zavallı bir yaratık olarak gördüğü sürece, hayatı, mutluluk vermeyecek derecede yoğun ve tedirgin olacaktır… ”
“… İnsanlara kazandıkları başarıyla ne yapacakları öğretilmedikçe, başarının can sıkıntısına yol açması önlenemez… ”
Melike Balcı