Yavuz Sultan Selim’in 1517’deki Mısır seferi sonrasında İstanbul’a getirilen mukaddes emanetler, yüzyıllardır titizlikle korunup sergileniyor.
Milli Saraylar Başkanlığı’na bağlı Topkapı Sarayı’nın en çok ilgi gören bölümlerinden biri olan Mukaddes Emanetler Dairesi, bu yıl ramazan için özel olarak hazırlandı.
Ramazan ayında ziyaretçi akınına uğrayan bu dairede sergilenen mukaddes emanetler, bakım ve temizlik işlemlerinin tamamlanmasının ardından, ziyarete açılmak üzere hazırlandı.
Konuya ilişkin açıklama yapan Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, tüm İslam aleminin ramazanını kutlayarak, Topkapı Sarayı’nın kalbi olan Mukaddes Emanetler ile Hırka-i Saadet dairelerinin ramazan boyunca oldukça ilgi gördüğünü söyledi.
Ramazan ayında Topkapı Sarayı’ndaki mukaddes emanetlerin bakımının büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Osmanlı padişahlarının sarayda yaşadıkları dönemde, özellikle Hırka-i Saadet Dairesi’nin temizliğiyle bizzat ilgilendiklerini biliyoruz. Bu geleneğin, o günden bugüne Topkapı Sarayı’ndaki kuşaklar tarafından devam ettirildiği de bir gerçektir. Bugün ise Milli Saraylar İdaresi, Topkapı Sarayı’nda, Hırka-i Saadet ve Mukaddes Emanetler Daireleri’nde temizlik, bakım ve ramazana özel ritüelleri aynı titizlikle yerine getirmeye devam ediyor.” dedi.
Yıldız, ayrıca Hırka-i Saadet Dairesi’ndeki gümüş şebekenin, Ramazan ayında padişahlar tarafından temizlendiğini ve temizlik sırasında çıkan tozların bile özenle saklandığını belirterek, padişah cenazelerinin bu dairenin kapısından kaldırıldığını da sözlerine ekledi.
MUKADDES EMANETLER
Mukaddes Emanetler, Yavuz Sultan Selim’in 1517’deki Mısır seferi sonrası İstanbul’a getirilen ve yüzyıllardır büyük bir titizlikle korunup sergilenen değerli eşyaları içeriyor.
Topkapı Sarayı’ndaki Mukaddes Emanetler Dairesi, Peygamberler, halifeler ve sahabelere ait pek çok kutsal emanetin sergilendiği özel bir alan olarak öne çıkıyor. Burada, Hazreti Muhammed’e ait hırka (Hırka-i Saadet), sakalı, ayak izleri, Uhud Savaşı’nda kırılan dişi, mektupları ve kılıcı gibi önemli emanetler yer alıyor.
Ayrıca, Hazreti İbrahim’in tenceresi, Hazreti Musa’nın asası, Hazreti Davud’un kılıcı, Hazreti Yusuf’un cübbesi, halifelere ve sahabelere ait kılıçlar, Hazreti Fatma’ya ait gömlek ve Kabe anahtarları gibi Asr-ı Saadet dönemine ait mukaddes eşyalar da ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor. Bu eşyalara, Hacerü’l Esved mahfazası gibi kutsal emanetler de dahil edilerek, tarihî mirasın derin izleri ziyaretçilere aktarılıyor.
Tayyibe Duygu SAÇAR