1. Anasayfa
  2. Güncel

MİLLİ İHA BAYRAKTAR’DAN YENİ İRTİFA REKORU

Yeni nesil Bayraktar TB2T-AI SİHA, gelişmiş yapay zeka ve turbo motor teknolojisiyle donatılmış olarak 37 bin 96 feet yüksekliğe çıkarak kendi irtifa rekorunu kırdı. Milli SİHA, bu olağanüstü performansıyla gökyüzündeki sınırları bir kez daha zorlamış oldu.

MİLLİ İHA BAYRAKTAR’DAN YENİ İRTİFA REKORU

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB2T-AI, Türkiye’nin SİHA teknolojisindeki öncü rolünü bir kez daha pekiştirdi ve test faaliyetlerinde tarihi bir başarıya imza attı. Turbo motor ve gelişmiş yapay zeka sistemleriyle donatılan milli SİHA, Keşan’da gerçekleştirilen test uçuşunda 37 bin 96 feet irtifaya ulaşarak kendi rekorunu tazeledi. Bu başarı, Bayraktar TB2T-AI’nın daha önceki rekorunu aşarak, yüksek irtifa performansını daha da güçlendirdi.

Sahip olduğu güçlü turbo motor sayesinde, Bayraktar TB2T-AI, 30 bin feet’in üzerine çok kısa bir sürede tırmanabilme yeteneğini daha da ileriye taşıdı. 21 Şubat 2025’teki uçuş testinde 30.318 feet’e ulaşan SİHA, Keşan’daki testlerde 37 bin 96 feet irtifaya çıkarak uzun süre yüksek irtifada görev yapma kabiliyetini bir kez daha gözler önüne serdi.

Turbo motorla donatılan Bayraktar TB2T-AI, bu rekorla birlikte yüksek irtifada sergilediği performansını tescillemiş oldu. Mevcut SİHA’lara kıyasla çok daha hızlı tırmanabilen ve uzun süre yüksek irtifada kalabilen bu milli SİHA, 160 knot (300 km/s) üzerindeki hızıyla hava üstünlüğünü destekleyen kritik bir güç unsuru olma yolunda önemli bir adım atıyor.

Artırılmış kalkış ağırlığı ve faydalı yük kapasitesiyle tasarlanan Bayraktar TB2T-AI, muharebe sahasında daha uzun süre ve daha etkili görevler gerçekleştirebilme kapasitesine sahip.

YAPAY ZEKA DESTEKLİ OTONOM UÇUŞ

Bayraktar TB2T-AI SİHA, bünyesine entegre edilen üç yeni nesil yapay zeka bilgisayarıyla hava muharebesinde üstün otonom yetenekler sunuyor. Bu gelişmiş yapay zeka destekli sistemler, SİHA’ya en zorlu elektronik harp ortamlarında dahi arazi referanslı görsel seyrüsefer yapabilme kabiliyeti kazandırdı.

Yeni nesil Bayraktar TB2T-AI, görsel navigasyon sayesinde çevresindeki araziyi tanıyıp yön tayin edebiliyor, hedefleri analiz ederek doğru tespit ve teşhis yapabiliyor. Ayrıca, görsel olarak pistleri tanıyıp otonom iniş ve kalkış gerçekleştirebiliyor. Dinamik rota planlaması ile en uygun uçuş rotalarını belirleyebiliyor, böylece operasyonel verimliliği artırıyor.

MUHAREBEDE STRATEJİK ÜSTÜNLÜK

Bayraktar TB2T-AI, kırdığı yeni irtifa rekoruyla muharebe sahasında bir oyun değiştirici unsur haline gelerek, bu konumunu daha da güçlendirdi. Milli SİHA, zorlu koşullar altında bile üstün performans sergileyebilme kapasitesine sahip olarak görev yapmaya devam ediyor.

Yapay zeka destekli sistemler sayesinde, gökyüzünde gelişen acil durumlarda otomatik olarak güvenli bir şekilde üsse geri dönüş yapabilme özelliği, yeni irtifa seviyesinde operasyonel güvenliği en üst düzeye çıkarıyor.

2014 yılında envantere giren ve yüzde 93 yerlilik oranıyla üretilen Bayraktar TB2 SİHA’lar, Aralık 2024 itibarıyla 1 milyon saatlik uçuş süresini başarıyla geride bıraktı. Bu kilometre taşı, Bayraktar TB2’nin havacılık tarihimizin en uzun süre gökyüzünde kalan milli hava aracı olmasını sağladı.

Bayraktar TB2, Türk havacılık tarihindeki en büyük başarıları ve dünya çapındaki etkisiyle, Türkiye’nin savunma sanayindeki liderliğini pekiştiren bir sembol haline gelmiştir.

Tayyibe Duygu Saçar

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.