Programın ilk gününde, ilgili komisyon ve kurul çalışmalarına ağırlık verilirken, 24 Haziran’dan itibaren okul türlerine ve kademelerine göre farklı uygulamalar hayata geçirilecek. Eğitimlerde, “Akran İletişimi”, “İletişimde Etkin Dinleme ve Empati”, “Akran Zorbalığı”, “Çatışma Çözme Becerileri”, “Kendini İfade Etme Becerileri” ve “Ben Dili ile Sen Dili Kullanımı” gibi önemli başlıklar işlenecek.
MEB’in 2024-2025 eğitim-öğretim yılı verilerine göre, Türkiye genelinde 6 milyon 393 bin 853 öğrenci, 338 bin 590 veli ve 60 bin 605 öğretmen, akran zorbalığını önlemeye yönelik eğitimlerden faydalandı. Bakanlık, zorbalığa yol açan etkenleri ortadan kaldırmak amacıyla psikolojik destek çalışmaları da yürütüyor. Bu kapsamda, duygu düzenleme, öfke kontrolü, etkili iletişim, yaşam becerileri, çatışma yönetimi ve davranış geliştirme konularında çeşitli programlar uygulanıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, öğretmenlere yönelik eğitimlerin, öğrenciler arasında sağlıklı iletişim ve empati ortamının geliştirilmesine önemli katkı sağlayacağını belirtiyor. Böylece okullarda akran zorbalığının azaltılması ve sağlıklı bir öğrenme ortamının oluşturulması hedefleniyor.
Sevdenur MIDIKLI