Menenjit, özellikle bakteriyel nedenlerle ortaya çıkan bir tür beyin ve omurilik zarlarının iltihaplanmasıdır. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 2,5 milyon kişide menenjit tespit edilmektedir. Bu vakalardan yaklaşık 135 kişi yaşamını yitirmektedir. Menenjit, işitme kaybı, beyin hasarı, böbrek hasarı, uzuv kaybı ve sinir sistemi sorunları gibi kalıcı problemlere neden olabilir, hatta ölümcül olabilir. Bu nedenle hastalığın erken teşhisi büyük önem taşımaktadır.
Menenjitte Risk Grupları
Bu hastalık her yaş grubunda ortaya çıkabilir; ancak özellikle 1 yaşından küçük çocuklarda risk daha yüksektir. Doç. Dr. Asuman İnan diğer risk gruplarını şu sözlerle anlattı: “Küçük çocuklar, öğrenciler, askerler gibi kalabalık ortamda yaşayanlar bunlar arasında. Hacca gidenler gibi hem kalabalık ortamda bulunup hem de riskli bölgelere seyahat edenler, dalaklarıyla ilgili sorunu olanlar, bağışıklık yetmezliği olanlar risk gruplarında yer aldıkları için hastalığı ağır geçirebilirler.”
Doç. Dr. İnan menenjitin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini ve erken teşhisin hayat kurtarabileceğini şu sözlerle ifade etti: “Hastalara erken menenjit tanısı koyulduğunda, tam bir tedavi süreci başlatılabilir. Bu süreçte hastalar genellikle hastaneye yatırılır ve uygun antibiyotikler damar yoluyla verilerek tedavi edilir. Bakteriyel menenjitten korunmadaki en önemli ajan aşılar.” Zeynep ŞAHİN