Konya’nın Karapınar ilçesinde, iklim değişikliği, kuraklık ve bilinçsiz su kullanımı nedeniyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Meke Gölü için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan projelerin ilki tamamlandı. Karapınar İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin ilk etabı başarıyla hayata geçirildi. Bu tesis, şehrin atık sularını arıtarak Meke Gölü’nün su dengesini yeniden sağlayacak.
Bakanlık, 2020 yılından itibaren bilim insanlarının önerileri doğrultusunda Meke Gölü’nü kurtarmak için çeşitli projeler geliştirdi. Bunlardan biri olan Karapınar İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, 2021’de inşa edilmeye başlandı. İlk etapta, tesis şehir atık sularını arıtma işlemini başlattı. İkinci aşama ise, ileri biyolojik arıtma sistemlerinin devreye girmesiyle atık suların daha da temizlenmesini sağlayacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yaptığı açıklamada, “Meke Gölü’nün eski güzelliğine kavuşması için Karapınar İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin ilk etabını tamamladık. İkinci etaba hızla devam ediyoruz. Bu tesisle Meke Gölü yeniden hayat bulacak ve yıllık 2,5 milyon metreküplük su arıtma kapasitemizle önemli bir çevre desteği sağlanacak.” ifadelerini kullandı.
İkinci aşamanın tamamlanmasının ardından, Karapınar’daki tesisten arıtılan su, Meke Gölü’ne iletilecek. Bu proje, suyun geri kazanımı ve doğanın korunması adına önemli bir adım olarak öne çıkıyor. İLBANK Konya Bölge Müdürü Sedat Yılmaz, tesisin tasarımına dair detaylı bilgi vererek, “Tesisin günlük arıtma kapasitesi 7 bin metreküpe kadar çıkacak. İkinci aşama devreye girdiğinde, suyun niteliği daha da iyileşecek ve bölgenin gelecekteki su ihtiyacı karşılanacaktır” şeklinde konuştu.
Meke Gölü, 1989 yılında doğal sit alanı olarak koruma altına alındı ve 2022 yılında ‘kesin korunacak hassas alan’ ilan edilerek korunmaya devam ediyor. Bu projeyle, dünyanın nazar boncuğu olarak bilinen Meke Gölü, kuraklık tehdidini atlatmayı ve eski ihtişamına yeniden kavuşmayı hedefliyor.
Fatma TECİRLİ