Ocak ayında imzalanan protokolle, çocukların psikolojik, sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerinin desteklenmesi, sosyalleşmelerine katkı sağlanması ve çeşitli kültürel etkinliklerin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından yürütülen “Türk Masal Külliyatı Projesi”ne dayanan mobil uygulama, 2019’dan beri süren çalışmalara yenilik getirecek.
UYGULAMANIN ÖZELLİKLERİ
“Masal Masal Türkiye” uygulaması sayesinde çocuklar, Türk masallarını seçebilir ve İstanbul Türkçesi ile yöre ağızlarına uygun olarak seslendirilmiş masalları dinleyebilir. Ayrıca, uygulama Türkçe’nin yanı sıra İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Farsça, Rusça, İspanyolca ve Japonca çeviri ve seslendirme seçeneklerine de sahip olacak.
Bugüne kadar “Türk Masal Külliyatı Projesi” kapsamında 25 masal İstanbul Türkçesi ve 21 yöre ağzıyla seslendirildi. Mobil uygulama, devlet himayesindeki çocuklara da tanıtılacak ve onların masallara erişimi sağlanacak. Toplamda 6 bin 210 masal derlenirken, 2 bin 333 masal denetimlerden geçip genel okuyucunun erişimine açıldı.
ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN ERİŞİM
Proje, işitme ve görme engelli çocuklar için de çeşitli uyarlamalar içeriyor. 10 masal, görme engelli çocuklar için Braille alfabesiyle hazırlandı. İşitme engelli çocuklar için gerekli altyapı çalışmaları devam ediyor. Ayrıca, masalların animasyon uyarlamaları yapılarak çağın gereklerine uygun hale getirileceği belirtiliyor.
EK ETKİNLİKLER VE EĞİTİMLER
Protokol çerçevesinde bu yıl içinde çocuklar için çeşitli tiyatro, kukla, müzik ve güzel sanatlar etkinlikleri düzenlendi. Ayrıca, geleneksel Türk kültürünün önemli unsurlarından olan masal anlatıcılığı ve meddahlık geleneğini yaşatmak amacıyla “Masal ve Meddah Şenliği” düzenlendi.
Devlet himayesindeki 0-8 yaş arası çocukların bilişsel gelişimlerini desteklemek amacıyla, bakım veren personele yönelik çevrim içi ve ücretsiz “Masal Anlatıcılığı Eğitimi Kursu”nun verilmesi konusunda çalışmalar devam ediyor.
Bu proje, Türk masallarının korunmasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasını hedeflerken, çocukların kültürel ve duygusal gelişimlerine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Sahra YILMAZ