TMO Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde mart ayının son günleri ve nisan başında etkili olan yağışların, hububat gelişimi açısından önemli katkılar sağladığını duyurdu. “Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi” başlıklı raporda, mevsimsel kuraklığa rağmen alınan son yağışların ürün gelişimini desteklediği vurgulandı.
Rapora göre, mart ayında yağışlar normaline göre yüzde 53, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 59 azaldı. Bu oranlarla mart ayı, son 35 yılın en kurak dönemi olarak kayıtlara geçti. Özellikle Ege Bölgesi’nde yüzde 79’luk azalma dikkat çekerken, Marmara, İç Anadolu ve Karadeniz bölgeleri de son 30 yılın en düşük yağış seviyelerini yaşadı.
Ancak mart sonunda ve nisan başında gerçekleşen yağmur ve kar yağışları, bu olumsuz tabloyu bir nebze olsun düzeltti. TMO, bu yağışların özellikle hububatın gelişim döneminde hayati öneme sahip olduğunu belirtti. Nisan ve mayıs aylarında beklenen yağışlar ise verim ve kalite açısından belirleyici olacak.
Bölgelere göre gelişim aşamaları da açıklandı. Doğu Anadolu’da hububat henüz çıkış veya kardeşlenme döneminde bulunurken, İç Anadolu genelinde kardeşlenme evresi yaşanıyor. Marmara, Karadeniz, Ege ve Güneydoğu Anadolu’da sapa kalkma dönemi başlarken, Akdeniz’in sahil kesimlerinde ise başaklanma evresine geçildi.
Konya’da yaşanan kuraklık nedeniyle gelişimin normallerin bir miktar altında kaldığı belirtilse de, nisan başındaki yağışların gelişimi hızlandırması bekleniyor. Martta görülen zirai dona rağmen hububatın olumsuz etkilenmediği, mevsim normallerindeki hava sıcaklıkları ve düşük su ihtiyacının tarımsal kuraklığı engellediği ifade edildi.
Öte yandan ocak ayında ekimi tamamlanan kırmızı mercimekte çıkışların tamamlandığı ve gelişimin istenen düzeye ulaştığı, yeşil mercimekte ise mart başında başlayan ekilişlerle birlikte erken ekim yapılan alanlarda çıkışların başladığı gözlemlendi.
Fatma TECİRLİ