1. Anasayfa
  2. Genel

KÜTÜPHANELER ÇOK YÖNLÜ MERKEZLERE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı, halk kütüphanelerini sadece kitap okuma yerleri olmaktan çıkararak bilgi, sanat, teknoloji ve sosyal etkileşim odaklı çok yönlü merkezler haline getiriyor. 2018'de 1162 olan kütüphane sayısı 2025'te 1301’e ulaştı; kullanıcı sayısı ise 38,7 milyona çıktı.

KÜTÜPHANELER ÇOK YÖNLÜ MERKEZLERE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı, halk kütüphanelerini klasik yapılarından çıkararak bilgiye erişim, öğrenme, üretim ve sosyal etkileşim alanları haline getiriyor.Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, 2018 yılında Türkiye genelinde 1162 olan halk kütüphanesi sayısı, 2025 itibarıyla 1301’e yükseldi. Aynı süreçte kütüphanelerin toplam kullanım alanı 750 bin metrekareye ulaştı, yıllık kullanıcı sayısı ise 38,7 milyona çıktı.

Kütüphaneler artık yalnızca kitap okuma alanı olmanın ötesine geçerek, yaratıcı düşüncelerin üretildiği, sanat ve eğitim faaliyetlerinin düzenlendiği çok amaçlı merkezler haline geldi. 2024 yılında gerçekleştirilen 29 bini aşkın etkinliğe 1,5 milyondan fazla kişi katıldı.

Kırsal kesimlere gezici kütüphanelerle ulaşılırken, bebekler ve çocuklara özel tematik kütüphaneler, alışveriş merkezleri ve havalimanlarında kurulan yeni alanlarla toplumun her kesimine erişim sağlandı.

Dijital dönüşüm çerçevesinde yürütülen Milli Dijital Kütüphane Projesi ve yapay zekâ destekli hizmetlerle milyonlarca belgeye ulaşım kolaylaştı.

Tüm bu çalışmalar sonucunda, kütüphaneler sadece kitapların bulunduğu yerler değil; sanat, girişimcilik, teknoloji ve kültürel üretim gibi pek çok alanda katkı sunan çok yönlü yaşam merkezlerine dönüştü.

“BİLGİYE ERİŞİMİ HER YAŞ GRUBUNA ULAŞTIRMAYI SÜRDÜRECEĞİZ”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, kitapla büyüyen nesiller için çalışmaya devam ettiklerini vurguladı.

Göreve geldiklerinden bu yana kütüphaneleri sadece kitapların değil; bilginin, öğrenmenin, bir araya gelmenin ve gelişmenin merkezleri haline getirmek için yoğun bir gayret içinde olduklarını belirten Ersoy, şunları ifade etti:

“2018 yılında 1162 olan kütüphane sayısını 2025 itibarıyla 1301’e çıkardık. Ancak yalnızca sayısal artışla yetinmedik; kullanım alanlarını da genişleterek kütüphanelerimizi toplamda 750 bin metrekareye ulaştırdık. 28 milyon olan kullanıcı sayısı bugün 38,7 milyonu geçti. Türkiye Yüzyılı vizyonumuz doğrultusunda, 7/24 açık kütüphanelerimiz, yenilikçi hizmet anlayışımız ve dijital yatırımlarımızla her yaştan vatandaşımızı bilgiyle buluşturmaya kararlıyız.”

Arife SALMAN

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni içeriklerimizden anında haberdar olun.